Isoin asia ensin. E hyväksyttiin Georgetown Law-yliopistoon, yhteen maailman parhaista oikeustieteellisistä yliopistoista. Hän tulee siis olemaan siskonsa kanssa samassa kaupungissa vuoden ajan. Se(kin) tuntuu minusta hyvältä. Hän sai pyynnöstä siirrettyä aloituksen vuoden 2026 syksyyn, armeijan jälkeiseen aikaan. Merkityksetöntä ei ole sekään, että tällä tiedolla hänen ei tarvitse mennä uudelleen LSAT-testiin, eikä varsinkaan käydä uudelleen läpi työlästä hakuprosessia, mikä olisi ollut haastavaa armeijan aikana. Enää pitää keksiä, miten kalliit opinnot rahoitetaan. "We'll burn that bridge when we'll get there", niinkuin E aina vitsailee kaksi sanontaa yhdistäen.
Blogin toiseksi isoin asia on se, että pojat lähtivät Suomeen torstai-iltana 26. kesäkuuta. Pikku-O vain piipahtaa olettaen, että rajaselvitykset takaisinpäin sujuvat ilman hankaluuksia, mutta E:a odottaa vähän pidempi pesti armeijan harmaissa. Haikeaa. Yritän olla ajattelematta asiaa liian syvällisesti. E:n huonekin jäi aivan asutun näköiseksi. Palaan alla lähtöä edeltäviin tapahtumiin.
E:n armeija-asiat alkoivat todella olla ajankohtaisia. Hänellä oli hyvin heppoiset tiedot suunnilleen kaikesta, alkaen miten, missä ja milloin hänen kuuluisi maanantaina 7. heinäkuuta olla. Materiaaliin tutustuminen toki tätä hieman selvensi, postitse viime minuuteilla saapuneesta kirjeestä puhumattakaan. Armeijasta juuri poispäässeen serkkupojan What'sApp-kuvasta hän oppi termin "TJ", ja voin vakuuttaa, että oppimiskäyrä erilaisten sanontojen osalta tulee hänellä olemaan jyrkkä. Eniten häntä mietityttääkin kielitaidon riittävyys erilaisten käskyjen osalta; hänen voidaan luulla [piip]ttuilevan, jos hän sanoo jotain väärin tai ei edes tiedä, mitä sanoa.
Armeijaan valmistumiseen kuului tietysti myös raha-asioiden hoitaminen. E:n verokorttihakemus saattoi mennä yllättävän jouhevasti. Verottajan sivuilta löytyi - ehkä - oikea hakemuslinkki. Tai sitten ei, sillä vielä ei ole tapahtunut mitään. Heh heh.
Toisin kuin siskonsa, E sai omat kamansa paljon paremmin järjestykseen, vaikka hänen huoneensa on alle kolmasosa siskon vastaavasta. Asiaa auttoi se, että hänen huoneessaan on nyt hyllykkö, joka selvästi helpotti tavarapaljouden organisointia.
Sosiaalisella puolella E:lla riitti meininkiä. Se tuntui hyvältä. Hän selvästi nautti elämästään ja lomastaan ennen hyvin erilaista vuotta uuden aikakauden alkaessa. Joinain päivinä menoa riitti aivan hengästyttävissä määrin. Esimerkiksi eräänä perjantaina hän oli ensin Foxin luona juokkuepoikien kanssa katsomassa NCAA-kilpailua lähtien sieltä suoraan Alexan ja muiden tyttöjen kanssa Bostoniin perjantai-iltaa viettämään sillä seurauksella, että hän oli yömyöhällä Uberin kalleuden johdosta päätynyt juoksemaan kauluspaita päällään, siistit housut ja kävelykengät jalassaan kotiin. Hänen vauhtinsa oli ollut niin nopea, että se oli herättänyt hupia ohiajavissa autoissa, joista oli kuulunut:"Go get them!" Itseänikin naurattaa ajatus siististi pukeutuneesta nuoresta miehestä juoksemassa ihan liian kovaa varusteisiinsa nähden. Ei ihme, että muutkin siihen kiinnittivät huomiota.
Heti seuraavana päivänä hän lähti puoliltä päivin Adelen hakien Talian työpaikalle kahville, ja menivät sitten Bostoniin LGBTQ-tapahtumaan, mikä tapahtui sekoittuneena No King-mielenosoitukseen. Kotiin hän tuli kuuden kieppeillä, söi, otti pikaunet, ja lähti uudelleen Bostoniin, nyt tapaamaan Healey:a, Jennaa ja muita heidän vieraillessaan Bostonin seudulla. Muutaman tunnin unen jälkeen aikaisin sunnuntaiaamuna hän hyppäsi autokyytiin, ja meni poikien kanssa juoksemaan Minuteman-polulle Lexingtoniin, ja sieltä Foxille hengailemaan. Huh huh.
Ashley:kin ilmestyi kuvioihin parin viikon ajaksi. He kävivät yhdessä rannalla, hengailivat ympäriinsä ja lopulta meilläkin. Ashley uskalsi minunkin kanssani muutaman sanan vaihtaa, ja saatan ottaa hänet jopa työpaikalleni seuraamaan ("shadowin") muutamaan otteeseen. Lääkikseen pyrkimisessä tarvitsee tällaisiakin asioita käydä tekemässä.
Adele piti valmistujaisjuhlansa heidän pihallaan aurinkoisena lauantai-iltapäivänä. Menin E:n mukaan, sillä halusin henkilökohtaisesti huomioida E:n tärkeät kaverit Adelen ja Talian, molemmat läheisiä yläkoulusta lähtien erilaisista kiinnostuksen kohteista, opiskelupaikoista ja tulevaisuuden ajatuksistaan huolimatta. E oli pihajuhlissa melkoinen julkkis. Kaikki tuntuivat hänet tietävän jo ennalta, isovanhempia myöten. Minullakin introverttinä meni oikein hyvin ja koin oloni mukavaksi ja tervetulleeksi. Kolmen tunnin jälkeen lähdin kotiin jättäen E:n jälkeeni. He olivat kolmestaan menneet Talialle, josta yhdessä Bostoniin klubittamaan. Hauskaa oli ollut.
Viimeinen kokonainen päivä E:lla meni kaikkia mahdollisia täälläolevia ystäviä tavaten jopa siten, että hän lopuksi marssi Foxin huoneeseen hänet herättämään. Kuulin aukiolleesta ikkunasta johtuen, kun Talia ja Adele heittivät E:n kotiin, kuinka liikuttuneita he olivat E:n lähtiessä pois niin pitkäksi ajaksi. <3
E:a näkyi kotonakin. Hän auttoi minua auton määräaikaishuollon kanssa siten, että hän ajoi auton aamusta korjaamolle ja minä hain sen iltapäivällä takaisin. Tämä järjestely oli hyvä siksikin, että keli muuttui tuolloin hirveän kuumaksi (noin +35*C ja kostea), joten juokseminen korjaamolta ja korjaamolle olisi ollut aikamoinen ponnistus yhdelle ihmiselle.
Kertaalleen velipojat kävivät yhdessä aikaa viettämässä. E hommasi opiskelijaliput Red Sox-peliin. Vein heidät Fenway:lle, ja he tulivat metrolla takaisin. Heillä oli ollut oikein mukava "Brother Bonding", ja kuulin E:n kertovan kavereilleen myöhemmin, kuinka kiva on, kun Pikku-O on kasvanut niin paljon viimeisen vuoden aikana.
ACT-testi numero kaksi oli Brocktonissa 14. kesäkuuta. Lähdimme ajamaan klo 7 ja olimme paikalla hyvissä ajoin ennen klo 7.45 saapumisaikaa. Pikku-O oli hieman jännittynyt ja hiljainen autossa, mikä toki osittain selittyi myös hänelle aivan liian aikaisesta ajankohdasta. Pikku-O:n Brocktonin High Schoolin ovelle jätettyäni ajoin koulun suuren parkkialueen laidalle kasvot kohti pientä metsikköä, ja otin läppärini esiin. Kolmen tunnin ajan tein pitkälti yliajalle jäänyttä tiedostojeni järjestelyä. Koska Pikku-O oli sanonut, että testi kestää kolme tuntia, aloin klo 11.30 miettiä, että kohta tapaamme, ja ajoin lähemmäksi ovea odottamaan. Sain kuitenkin viestin vasta noin tunti myöhemmin:"Olen valmis", ja antamieni ohjeiden mukaisesti hän saapui autolle. Ajoimme Brocktonin keskustassa olleen mielenosoituksen ("No Kings") läpi lisääntyvässä ruuhkassa kotiin.
ACT-tulos saapui puolitoista viikkoa myöhemmin: 33/36. Se oli paljon aiempaa parempi, ja jäänee hänen viimeisekseen. Englanninkieli oli odotetusti hänen suurin hankaluutensa; matematiikka ja luonnontieteet menivat oikein hyvin. Koska näin on, luulen, että menemme tällä nyt eteenpäin.
Pikku-O heräsi ACT-testin jälkeisenä päivänä valitellen voivansa huonosti. Kurjaa. Vain muutama viikko aiemmin, juuri ennen maratonia, hän oli myös kipeänä. Tämä huonovointisuus ei onneksi kestänyt kuin pari päivää. Saattoi olla väsymyskin kyseessä.
Sosiaalista menoa riitti Pikku-O:llakin. Erilaisia juhlia oli eripuolilla Newtonia erilaisilla kokoonpainoilla. Nathanin syntymäpäivät olivat Boxaroo:ssa. Sinne hän sai kyydin Nathanin perheeltä pyöräiltyään ensin hikihatussa heille. E usein huolehti kyydeistä. Yksiin juhliin vein hänet Westonin rajalle sillä lupauksella, että hän tulee yömyöhällä Nathanin kanssa takaisin. Olin jo mennyt nukkumaan, kun sain viestin:"Voisin ottaa kuudin kohta". Oli ollut niin kivaa, että Nathan oli lähtenyt hänelle liian aikaisin. Menin siis hakemaan. Hakureissu meni hieman haastavammaksi, sillä bensavalo syttyi jo kotona ja joka bensa-asema ei suinkaan ole auki klo 1 sunnuntaita vastaisena yönä.
Iso-O:n kesasuunnitelmat kehittyivät siten, että hän saa viettää viikon yhdessä velipoikien kanssa mökillä ja osallistua sedän häihin. E:n lähtiessä armeijaan ja Pikku-O:n takaisin tännä, hän lähtee Ranskan kautta (*näkee E:n huonekaveri Ianin Pariisissa) Espanjaan kävelemään pyhiinvaellusreittiä ystävänsä Izzyn kanssa pariksi viikoksi. Sieltä hän saapuu Suomeen vielä siten, että ehtii Kalevan kisoihin, jos veli siellä juoksee, ja viettää lopun ajan Jyväskylän seudun serkkujaan tavaten - tai ainakin niin hän toivoo. Reipasta meininkiä.
Pieniä suomenkielen kukkasia. Hän oli saanut viestin pikkuserkultaan sisältäen sanan "loparit". Hän joutui soittamaan minulle, jotta ymmärsi, mistä oli kyse ja miten siihen reagoida. Tämä menee samaan sarjaan kuin E:n ripariaikainen "läsnäolo", joka hänelle tarkoitti "läski", tai "sukupolvenvaihdos" muuttuen "sukupuolen vaihdokseksi".
Viimeisenä poikien täälläolopäivänä minulla oli etäpäivä puoleen päivään saakka. E kävi pikaisesti tervehtimässä Purnellia ja kävi lenkillä. Pikku-O pelasi pitkän tauon jälkeen isolla tietokoneella Minecraftia. Matkalaukut he olivat pakanneet jo edellisenä päivänä ja jättäneet avoimina olohuoneen lattialle viimeistelyä varten. Puoli viiden aikaan pakkasimme auton ja ajoimme O'Hara's-ravintolaan tukevalle illalliselle. Sieltä lähdimme valtavan ruuhkan aikaan kohti Logania, johon saavuimme 20 minuuttia ennen boardingin alkua. Halasin molemmat monta kertaa parkkipaikalla ja yritin olla miettimättä pitkää tapaamistaukoa isomman kanssa. Hän poistui Bostonin seudulta ensimmäisen kerran yli 16 vuoteen näin pitkäksi ajaksi, ja palatessaan takaisin nokka suuntautuu maan pääkaupunkiin.
Nokka kohti uusia seikkailuja uuden aikakauden alussa.