Sunday, July 20, 2025

Tutustumassa Colgate-yliopistoon sekä Colby- ja Bowdoin Collegeen

Kävimme viikon sisään kolmessa collegessa. Ensimmäisenä menimme New Yorkin osavaltion, sitten Mainen suuntaan.

Colgate University
Lähdimme kotoa perjantaina 11.7. klo 8 ajamaan, ja saavuimme New Yorkin osavaltiossa sijaitsevaan Hamiltonin pikkukaupunkiin (tai oikeammin kylään) noin klo 12.30, mikä oli hyvä, sillä aikaa oli hyvin käydä syömässä ennen tutustumiskäyntiä. Pikku-O oli googlannut meille dinerin (Broad Street Diner), jossa saimme erittäin hyvää palvelua läpiinsä tatuoidulta, hyväntuulisesti pulputtavalta nuorelta naiselta, joka tarjoilun lisäksi mainosti sekä yliopistoa että aluetta. 

Syönnin jälkeen ajoimme muutaman minuutin ajomatkan päässä olevalle Admission Office:n parkkipaikalle. Colgate-yliopiston kampusalue on saumattomasti Hamiltonin kylän sisällä. Kampusalue on kaunis, hyvinhoidettu ja upeiden maisemien keskellä. E oli useaan otteeseen varoittanut Pikku-O:ta, että Colgate yliopistoa ei kannata harkita, kun se on niin kaukana kaikesta ("you will start using hard drugs"), mutta velipojat ovat toiveiltaan aika erilaisia - itse luulen, että Pikku-O voisi helposti paikkansa Colgaten kampukselta löytää.

Hienossa aulatilassa oli iso näyttö, jossa kaikki osallistujat toivotettiin tervetulleiksi nimellään. Tilaisuus alkoi yleisellä sessiolla, jossa läpikäytiin jo tutuksi tulleella tyylillä kaikki yliopiston yksityiskohdat, hakuprosessi ja 'ainutlaatuisuus".  Kiertokävely oli hassusti jaettu osavaltioittain. Pikku-O:n ja minun lisäkseni seurueeseemme kuuluivat poika isänsä kanssa Lexingtonista ja poika äitinsä kanssa Northhamptonista; esittelijänä oli Iso-O:n ikäinen tyttö Cambridgestä. Kiersimme mäkisellä kampuksella tärkeimmät paikat ja pääsimme katsomaan asuntolan huoneenkin. Se oli paljon normaalia isompi. Kierroksen lopuksi oli loppusessio kysymyksineen sekä kaikille jaetut jäätelöt. 

Ajoimme suoraan takaisin, joskin Pikku-O halusi käydä ostamassa vähän herkkuja matkalle, ja pitkän matkan johdosta autokin piti tankata. Olin miettynyt kiertotietä Cornell-yliopiston kautta, mutta Pikku-O ei ole yliopistosta yhtään kiinnostunut ja ajomatkaa olisi tullut yli 100 mailia lisää, joten jätin suunnitelmani sikseen.  

Colby College
Tiistaina 15.7. lähdimme klo 7 ajamaan kohti Maine-osavaltiota ja siellä sijaitsevaa Colby Collegea. Koska lähdimme ennen pahinta aamuruuhkaa, sujui matka jouhevasti aivan alusta lähtien, vaikka menimmekin Bostonin läpi. Pikku-O nukahti jokseenkin heti, joten seuraa minulla ei matkalla ollut. Hän missasi Bostonin hienot sillat.

Ennen kampukselle ajamista kävimme pikaisesti hakemassa pientä välipalaa. Colby sijaitsee Waterville-pikkukaupungissa ja sen pieni kampus on siisti ja kaunis. Ajoimme Admission Officen takana olevalle parkkipaikalle ja menimme sisään odottamaan. Olimme ensimmäisiä. Parinkymmenen minuutin sisällä paikalle saapui kolme muuta junioria vanhempansa kanssa. Alkuesittelyn piti E:n ikäinen nuori nainen. Kierrokselle lähdimme ensimmäisen vuoden juuri lopettaneen, alunperin Nigeriasta olevan eläväisen tytön kanssa. 

Varsinaista loppusessiota ei ollut, joten lähdimme kierroksen jälkeen suoraan kohti etelää, sillä meillä oli hieman tiukka aikataulu ja jotain tarvitsi saada välissä syötäväksi. Colby College jätti kuitenkin positiivisen fiiliksen minullekin pienuudestaan huolimatta.

Bowdoin College
Ajoimme noin tunnin ajan takaisinpäin kohti Bowdoin Collegea, joka sijaitsee Brunswick-pikkukaupungissa. Pikku-O googlasi meille pizzapaikan (OTTO), josta otimme mukaamme pizzat pikaisesti autossa syöden.

Alkuesittelyn piti ikäiseni nainen. Esittely oli paras näkemämme. Hän kävi läpi sekä hakuprosessia yleisesti että Bowdoin-spesifisesti realistisesti huomioiden, että tutustujat hakevat moniin muihinkin paikkoihin. Tykkäsin erityisesti tästä piirteestä.

Kiertokävely oli Intiasta alunperin olevan, ensimmäisen vuoden juuri lopettaneen mukavan pojan kanssa. Kampusalue ei tehnyt minuun niin hyvää vaikutusta kuin kaksi yllä olevaa, mutta Pikku-O oli positiivisella mielellä ja piti collegen listallaan.

Loppusessiota ei ollut taaskaan, joten lähdimme takaisin kotiin. Matkaseuralaiseni nukkui jälleen ison osan matkasta, joten häneltä jäi huomioimatta tarpeellinen yksityiskohta - kuinka paljon matkaa ja aikaa menee kodin ja collegen välillä.

Olemme nyt käyneet kahdeksassa edelleen Pikku-O:n listalla säilyneessä yliopistossa ja kolmessa sieltä jo tippuneessa. Alla linkit aiempiin käynteihin, tosin löytyen haudattuna yleisempiin sepustuksiin:

College vierailut ovat nyt osaltamme ohi. Mahdollisesti osallistumme joihinkin virtuaalivierailuihin, mutta tavoite on nyt siirtymässä kohti valmisteluja. Edessä ovat College Essey, monet lyhyemmät kirjoitelmat, haastattelut, videoinnit ja hakemusten viimeistelyt. Niistä lisää jatkossa.

Kotona itsekseen ja yhdessä Pikku-O:n saapumisen jälkeen

Postauksen aikajanaan mahtui kaksiviikkoinen aika itsekseen. Yksinkertaisen elämän aikana aina huomaan, kuinka tiukoilla olen ollut viimeisen yli kahdeksan vuoden aikana, ja osaan arvostaa helppoutta. Tämä siitäkin huolimatta, että ikävä energista kolmikkoa on välillä kurkkuakuristavan vahva. Mutta siis, vaikka aika oli ehkä ulkopuolisesta näkövinkkelistä tylsä, se ei sellainen ollut minulle. Alla muutamia huomioita ensin ko. ajasta. Loppuosassa tapahtumia Pikku-O:n saapumisen jälkeen.

Sosiaalisella puolella minulla oli mukavasti menoa. Olin mm. Marthalla viettämässä ensimmäistä lauantai-iltaani tutulla porukalla. Mukana olivat Martha-äiti, Colin, Kia, Bill, Amy, Mark, Julia, sekä myöhemmin Mike. Nuorista paikalle pääsivät Tierney, Ava, Ollie, Angus ja Angusin tyttöystävä. Ruoka oli hyvää ja naurua riitti pitkälle yöhön.

Kodin liian pitkään odottanut siivous toi sekä E:n että Iso-O:n huoneet jälleen yhteiseen käyttöön. E:n puolella järjestettävää oli vain vähän, Iso-O:n huoneeseen jouduin keräämään voimia usean päivän ajan. Totesin myös, että niin ihanalta kuin SodaStream ajatuksena vaikuttaakin, on sen huoltaminen sen verran työlästä, että päädyin siitä luopumaan, kun sopiva halukas löytyy. Jos kuplapullot matkustavat viikkotolkulla autonperässä, en todennäköisesti tule niitä täyttämään. Virheostos, myönnän auliisti.

Työkaverini Matt ilmoittautui sairaalan kahvilan ns. Farm Share-ohjelmaan, mikä tarkoittaa kerran viikossa lähimaataloista tuotavaa kasvislaattikkoa. Koska hän oli viikon poissa, hän pyysi minua hakemaan laatikkonsa, sillä muuten se olisi mennyt hukkaan. Mikäpäs siinä. Sain ilmaiseksi ison laatikollisen erilaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Suomesta sain kuulumisia säännöllisesti. Pojat olivat päässeet perille ja Iso-O lopetti työnsä hieman aiemmin mainittua myöhemmin (tai siis ei mennyt mökille poikien kanssa), sillä hän tuli hyväksi ystäväksi ukrainalaisen Annan kanssa, ja loppujen lopuksi kokemus oli ainutlaatuinen monella tavalla jopa siten, että hän harkitsee ensi kesänä samaan paikkaan menemistä(!). M:n häät olivat iso juttu kaikille - sain kuvia hyväntuulisista tanssijoista niin juhlista itsestään kuin jatkoiltakin. Pikku-O:kin oli päässyt baariin mukaan, mikä häntä kovasti ilahdutti. E:n vuosi armeijassa alkoi koko porukan hänet portille saattaen. Loppuajan olivat Iso-O ja Pikku-O viettäneet Jyväskylässä tavaten sukulaisia eri sukuhaaroista ennenkuin Pikku-O:n lento tänne ja Iso-O:n päivää myöhemmin lento Pariisiin olivat nousseet ilmaan Helsingistä. Pikku-O:n mielestä loma Suomessa oli onnistunut, ja hän moneen otteeseen toi esiin erilaisia ehdotuksia tulevaisuuteen, kuten esimerkiksi sukulaisten yhteisen jalkapallo-ottelun ym. Hän kommentoi mökillä olemisen mukavaksi, vaikka (*suora lainaus) "siellä oli liikaa testosteronia". Hän selitti tätä sillä, että Iso-O tasapainottaa niin hyvin, ja hänen poissaolonsa siksi tuntui "liiallisena testosteronina". Tämä kommentti oli hauska siksikin, että E muutama vuosi sitten kotona vieraillessaan totesi kotona olevan liikaa estrogeeniä.

Pikku-O:n saapumisen jälkeen
Pikku-O saapui keskiviikkoiltana 9. heinäkuuta. Olin vaihtanut päivystysyöni pois, jotta pystyin olemaan Loganilla valmiina, jos vaikka kaikki ei sujuisikaan jouhevasti. Ikäänkuin olisin sitten voinut jotain tehdä (*pyörittää silmiään). No, saavuin parkkipaikalle odottamaan samaan aikaan kuin sain viestin Pikku-O:lta:"Olen perillä". Hän oli löytänyt tiensä rajatarkastukseen, jossa oli ollut ihan hirveästi porukkaa:"Tämä jono on tosi pitkä. Tässä ottaa aikaa. Tuntia tule olemaan. Pari ainakin". Jono oli kuitenkin lähtenyt vetämään. Kuullessaan rajavirkailijan sanovan hänelle tervehdyksenä"Sweet heart", hän oli tiennyt pääsevänsä läpi ilman hankaluuksia. Niin oli käynyt - puhelinta ei ollut tutkittu lainkaan epäsopivien kuvien tai sosiaalisen median kommenttien osalta. Häneltä oli kysytty vain muutama tarkennus minuun liittyen, otettu silmäkuva, ja toivotettu tervetulleeksi. Matkalaukku oli löytynyt jouhevasti, ja hän saapui autolle vain muutama minuutti myöhemmin.

Pikku-O:n todistus saapui sekin. Viimeisen neljanneksen A-arvosanan hän sai yllättäen englannista, Graphic Design-aineesta, ja biologiasta. A- tuli historiasta ja kemiasta. B tuli ranskasta ja matematiikasta. Niinpä juniorivuoden loppuarvosanat muodostuivat seuraavanlaisesti. A-arvosana tuli englannista(!), International Cuisine-, ja Wellness-aineista. A- tuli Graphic Design-aineesta, biologiasta ja kemiasta. B+ tuli historiasta (*tätä en ymmärrä, sillä kaikki arvosanat vuoden aikana olivat A-; Pikku-O selitti tämän sillä, että iso loppuprojekti oli ollut B, mutta silti), B tuli odotetusti ranskasta, ja B- matematiikasta. Pikku-O:lla oli vuoden aikana nouseva käyrä. Kasvamista on tapahtumassa, mutta toki GPA 3.53 / 4.00 laittaa hänet hieman altavastaajan rooliin College-hakuprosessissa.

AP-testien tulokset saapuivat nekin. Hän totaalisesti yllätti upealla AP-Chem arvosanalla. Hän sai siitä 5/5. Tämä on iso juttu, sillä testi on vaikea, ja isovelikin sai siitä 4/5. AP-US History arvosana oli 4/5, mikä on hyvä sekin. Hienoa Pikku-O!

Mahdollisesti AP-Chem innoittamana ja jotenkin Suomi-lomaan liittyen, Pikku-O ilmoitti minulle haluavansa lääkäriksi. Katsotaan, miten tämä tästä etenee. Yhtenä perustelunaan hän kertoi sen, että haluaisi keskustella mummojen kanssa samalla tavalla kuin minä. Hauskaa, että tämä osa työstäni on hänelle rekisteröitynyt isoksi jutuksi.

Mialle hän oli ostanut tuliaiseksi pienen karkkipussin omilla rahoillaan. Aika söpöä. Mia tulikin käymään heti torstaina, ja nuoripari on tavannut toisiaan joka ilta muutenkin, vaikka Mia on töissä kesäleirillä ohjaajana. Sosiaalista aktiivisuutta on riittänyt päivittäin muidenkin kavereiden kanssa. Hikisten kelien aikaan Nathanin Crystal Lake-lammikon rannalla oleva koti on ollut arvokas uintimahdollisuuden johdosta, ja ovat pojat löytäneet tiensä meillekin illanviettoon.

Meillä oli yli puolen vuoden mittainen ajotauko Pikku-O:n rengasepisodin jälkeen, mutta katkaisimme tämän tauon lähiseudun teillä tavoitteena hoitaa kortti pois alta kuljeksimasta heti vuoden vaihteen jälkeen. Luulen, että se on realistinen tavoite - itsevarmuutta häneltä ei todellakaan puutu.

Huomasin mainoksen Broadway-show, Back to the Future, kaksiviikkoisesta Bostonin kiertueesta ja esityksistä Citizen's Opera House:ssa. Halusin varmistaa, että Pikku-O haluaa lähteä mukaani, ja sain vastaukseksi:"Okay". Huomautin hänelle, että liput eivät ole ilmaisia ja että mukaan lähteminen on vapaaehtoista, joten kysyin uudelleen, ja hän laajensi vastauksensa:"Haluaisin".  Niinpä menimme. Ajoimme aivan Bostonin keskustaan, ja helposti löysin meille kadunvarsipaikan Boston Common-puiston varrelta hintaan $2/tunti. Koska olin varannut meille hyvin aikaa mahdolliseen parkkihankaluuteen, ehdimme käydä kylmillä juomilla Caffe Nero:ssa ennen näytökseen menemistä. Aavistuksen harmillisesti istumapaikkamme olivat jonkin kesäleirin ympäröimänä, ja nuoret ajoittain pitivät minulle liikaa meteliä, mutta esitys itsessään oli meille molemmille mieleenjäävä. Tarina noudatti aivan pieniä muutoksia lukuunottamatta elokuvan tarinaa ja oli lavastuksiltaan todella vaikuttava. Hyvä mieli jäi. Pieni säikähdys tapahtui autolle kävellessä. Olimme molemmat muistaneet autonpaikan hieman väärin, ja kohta monen auton mitalta ammotti tyhjänä. Auto löytyi hieman eteenpäin kävellen ja säikähdys jäi noin minuutin mittaiseksi. 

Kelit ovat olleet pääosin kostean kuumia. Tukalan olon lisäksi tällä on ollut sellainen vaikutus, että huonosti ilmastoidussa kellarissa ilma on ollut homeisen vahva. Ikkunoita ei saa auki. Yläkerran naapurin poissaollessa avasin molemmat ovet (kellarin tasossa ja ensimmäisessä kerroksessa) ja sain hyvän läpivedon aikaiseksi. Vuokraisäntä sattui tulemaan pihatöihin juuri samaan aikaan, mutta yllättäen hyväksyi toimenpiteeni ja jopa keksi kellaritason oveen ylimääräisen eläinesteen. Tämä on tärkeää, sillä pihalla liikkuu vaikka minkälaisia pikkukulkijoita. 

Yllä mainittuihin pikkukulkijoihin kuului eräänä yönä todistamani pesukarhuperheen kulkeminen peräkanaa ikkunani alla, alle metrin päässä minusta. Heräsin tämän näkemään siksi, että naapurin erittäin kirkas liiketunnistinvalo ponnahti päälle ja kun ikkunani oli apposen ammoillaan, näin sekä valon että kuulin rapinan. Hauskoja eläimiä ovat, vaikken niitä tietysti pihalle - tai varsinkaan kellariin - haluakaan. 

Colin ilmestyi etuovellemme eräänä iltana tuoreiden oluiden kanssa, ja minä menin heille iltaa viettämään teemalla kaasuputken vuotaminen aivan heidän talonsa edessä. Nämä vuosikymmeniä vanhat kaasuputket vuotavat jatkuvasti, ja aiheuttavat ihan oikeita turvallisuusriskejä. Muutama vuosi sitten 40 taloa tuhoutui ja yksi ihminen kuoli kaasuräjähdyksen johdosta (Merrimack Valley Gas Exlosion). Meillä on kellarissa sekä kaasuputket että öljyä. Mikä voisi mennä pieleen?

Pitkä ja kumpareikkoinen ylennysprosessini tuli päätökseen. Olen nyt virallisesti Associate Professor UMASS Chan Medical School:issa 15. heinäkuuta lähtien. Koska opetan myös Tufts-opiskelijoita ja -erikoistuvia, tulen - todennäköisesti - saamaan saman arvonimen myös Tufts Medical School:issa, tosin lisättynä termillä Adjunct, sillä kahdessa paikassa ei voi olla täysivaltaisesti samalla tittelillä, kuulin. Adjunt tarkoittaa epäsuorasti käännettynä osa-aikaista, minkä vuoksi onkin aika hassua, että Suomen Dosentti-titteli on käännetty "Adjunct Professor" selvästi virheellisen ymmärryksen johdosta. Hups. Kannattaisi ehkä miettiä tätä uudelleen, Suomen dosentit.

Kahdesta vanhemmasta lapsestani olen kuullut säännöllisesti. Erityisesti Iso-O soittelee jos vaikka minkälaisista asioista. Hyvällä mielellä hän on reissannut ensin Ranskassa ja nyt Espanjassa, mutta ongelmilta hän ei ole välttynyt. Niiden eteentullessa hän soittaa aina minulle. Ikäänkuin äidillä olisi ratkaisu kaikkeen. Ensimmäinen ongelma oli Etelä-Ranskassa, jossa hän oli myöhästynyt hostelliin menosta pitkän bussimatkan johdosta, yritti viettää yön lentokentällä vain tullakseen potkaistuksi sieltä ulos myöhään illalla. Hän oli löytänyt hotellin, joskin itselleen ihan liian kalliin, ja asia oli ratkennut. Toinen ongelma oli uuden kaverin kaatuminen espanjalaisen pikkukylän hostellissa päänsä lyöden. Hän soitti minulle, vaikka oikeampi osoite olisi ollut hätänumeroon soittaminen. Hassu nuori aikuinen.

E soitteli ensimmäiseltä lomaltaan ja kertoi tunnelmansa ensimmäisen kahden viikon ajalta. Aivan hyvällä mielellä hän oli. Hänet oli laitettu juoksemaan Cooperin testi 3 kertaa peräkkäin jäniksenä vauhdilla, jolla ainakin osa pojista pääsi yli 3000 m tulokseen. Muutama kirjallinen testikin on jo ohi. Suomenkielen osio oli mennyt aivan penkin alle, mutta muut olivat olleet helpompia. Ruoka on ollut hänen mielestään ihan hyvää; vain kertaalleen oli ollut ylikypsää pastaa. Keittojen iso määrä on hänet yllättänyt, varsinkin kesähelteiden aikaan, mutta toisin kuin muut pojat, häntä eivät ole kasvisruokapäivät hätkähdyttäneet. 

Kohti uusia seikkailuja.

Saturday, June 28, 2025

Georgetown Law ja poikien juttuja ennen Suomeen lähtöä

Isoin asia ensin. E hyväksyttiin Georgetown Law-yliopistoon, yhteen maailman parhaista oikeustieteellisistä yliopistoista. Hän tulee siis olemaan siskonsa kanssa samassa kaupungissa vuoden ajan. Se(kin) tuntuu minusta hyvältä. Hän sai pyynnöstä siirrettyä aloituksen vuoden 2026 syksyyn, armeijan jälkeiseen aikaan. Merkityksetöntä ei ole sekään, että tällä tiedolla hänen ei tarvitse mennä uudelleen LSAT-testiin, eikä varsinkaan käydä uudelleen läpi työlästä hakuprosessia, mikä olisi ollut haastavaa armeijan aikana. Enää pitää keksiä, miten kalliit opinnot rahoitetaan. "We'll burn that bridge when we'll get there", niinkuin E aina vitsailee kaksi sanontaa yhdistäen.

Blogin toiseksi isoin asia on se, että pojat lähtivät Suomeen torstai-iltana 26. kesäkuuta. Pikku-O vain piipahtaa olettaen, että rajaselvitykset takaisinpäin sujuvat ilman hankaluuksia, mutta E:a odottaa vähän pidempi pesti armeijan harmaissa. Haikeaa. Yritän olla ajattelematta asiaa liian syvällisesti. E:n huonekin jäi aivan asutun näköiseksi. Palaan alla lähtöä edeltäviin tapahtumiin.

E:n muita asioita
E aloitti viikon juoksutauon jälkeen treenauksen. Lähinnä hän juoksi itsekseen, mutta seuraksi välillä löytyi Purnell sekä hänen uusi Duke-yliopiston juoksukaverinsa, sekä Bostonissa vierailemassa ollut Healey, ja tuolloin myös muutoin juoksutaukoa pitänyt Fox. E on Suomen tulostilastoissa kelpoinen osallistumaan Kalevan kisoissa sekä 5k että 10k kilpailuihin ja mietiskelee vielä strategiaansa. Hän mm. mietti, ettei mene "nolaamaan" itseään. What?!? Kenen silmissä?

E:n armeija-asiat alkoivat todella olla ajankohtaisia. Hänellä oli hyvin heppoiset tiedot suunnilleen kaikesta, alkaen miten, missä ja milloin hänen kuuluisi maanantaina 7. heinäkuuta olla. Materiaaliin tutustuminen toki tätä hieman selvensi, postitse viime minuuteilla saapuneesta kirjeestä puhumattakaan. Armeijasta juuri poispäässeen serkkupojan What'sApp-kuvasta hän oppi termin "TJ", ja voin vakuuttaa, että oppimiskäyrä erilaisten sanontojen osalta tulee hänellä olemaan jyrkkä. Eniten häntä mietityttääkin kielitaidon riittävyys erilaisten käskyjen osalta; hänen voidaan luulla [piip]ttuilevan, jos hän sanoo jotain väärin tai ei edes tiedä, mitä sanoa.

Armeijaan valmistumiseen kuului tietysti myös raha-asioiden hoitaminen. E:n verokorttihakemus saattoi mennä yllättävän jouhevasti. Verottajan sivuilta löytyi - ehkä - oikea hakemuslinkki. Tai sitten ei, sillä vielä ei ole tapahtunut mitään. Heh heh.

Toisin kuin siskonsa, E sai omat kamansa paljon paremmin järjestykseen, vaikka hänen huoneensa on alle kolmasosa siskon vastaavasta. Asiaa auttoi se, että hänen huoneessaan on nyt hyllykkö, joka selvästi helpotti tavarapaljouden organisointia.  

Sosiaalisella puolella E:lla riitti meininkiä. Se tuntui hyvältä. Hän selvästi nautti elämästään ja lomastaan ennen hyvin erilaista vuotta uuden aikakauden alkaessa. Joinain päivinä menoa riitti aivan hengästyttävissä määrin. Esimerkiksi eräänä perjantaina hän oli ensin Foxin luona juokkuepoikien kanssa katsomassa NCAA-kilpailua lähtien sieltä suoraan Alexan ja muiden tyttöjen kanssa Bostoniin perjantai-iltaa viettämään sillä seurauksella, että hän oli yömyöhällä Uberin kalleuden johdosta päätynyt juoksemaan kauluspaita päällään, siistit housut ja kävelykengät jalassaan kotiin. Hänen vauhtinsa oli ollut niin nopea, että se oli herättänyt hupia ohiajavissa autoissa, joista oli kuulunut:"Go get them!" Itseänikin naurattaa ajatus siististi pukeutuneesta nuoresta miehestä juoksemassa ihan liian kovaa varusteisiinsa nähden. Ei ihme, että muutkin siihen kiinnittivät huomiota.

Heti seuraavana päivänä hän lähti puoliltä päivin Adelen hakien Talian työpaikalle kahville, ja menivät sitten Bostoniin LGBTQ-tapahtumaan, mikä tapahtui sekoittuneena No King-mielenosoitukseen. Kotiin hän tuli kuuden kieppeillä, söi, otti pikaunet, ja lähti uudelleen Bostoniin, nyt tapaamaan Healey:a, Jennaa ja muita heidän vieraillessaan Bostonin seudulla. Muutaman tunnin unen jälkeen aikaisin sunnuntaiaamuna hän hyppäsi autokyytiin, ja meni poikien kanssa juoksemaan Minuteman-polulle Lexingtoniin, ja sieltä Foxille hengailemaan. Huh huh.

Ashley:kin ilmestyi kuvioihin parin viikon ajaksi. He kävivät yhdessä rannalla, hengailivat ympäriinsä ja lopulta meilläkin. Ashley uskalsi minunkin kanssani muutaman sanan vaihtaa, ja saatan ottaa hänet jopa työpaikalleni seuraamaan ("shadowin") muutamaan otteeseen. Lääkikseen pyrkimisessä tarvitsee tällaisiakin asioita käydä tekemässä.

Adele piti valmistujaisjuhlansa heidän pihallaan aurinkoisena lauantai-iltapäivänä. Menin E:n mukaan, sillä halusin henkilökohtaisesti huomioida E:n tärkeät kaverit Adelen ja Talian, molemmat läheisiä yläkoulusta lähtien erilaisista kiinnostuksen kohteista, opiskelupaikoista ja tulevaisuuden ajatuksistaan huolimatta. E oli pihajuhlissa melkoinen julkkis. Kaikki tuntuivat hänet tietävän jo ennalta, isovanhempia myöten. Minullakin introverttinä meni oikein hyvin ja koin oloni mukavaksi ja tervetulleeksi. Kolmen tunnin jälkeen lähdin kotiin jättäen E:n jälkeeni. He olivat kolmestaan menneet Talialle, josta yhdessä Bostoniin klubittamaan. Hauskaa oli ollut.  

Viimeinen kokonainen päivä E:lla meni kaikkia mahdollisia täälläolevia ystäviä tavaten jopa siten, että hän lopuksi marssi Foxin huoneeseen hänet herättämään. Kuulin aukiolleesta ikkunasta johtuen, kun Talia ja Adele heittivät E:n kotiin, kuinka liikuttuneita he olivat E:n lähtiessä pois niin pitkäksi ajaksi. <3 

E:a näkyi kotonakin. Hän auttoi minua auton määräaikaishuollon kanssa siten, että hän ajoi auton aamusta korjaamolle ja minä hain sen iltapäivällä takaisin. Tämä järjestely oli hyvä siksikin, että keli muuttui tuolloin hirveän kuumaksi (noin +35*C ja kostea), joten juokseminen korjaamolta ja korjaamolle olisi ollut aikamoinen ponnistus yhdelle ihmiselle.

Kertaalleen velipojat kävivät yhdessä aikaa viettämässä. E hommasi opiskelijaliput Red Sox-peliin. Vein heidät Fenway:lle, ja he tulivat metrolla takaisin. Heillä oli ollut oikein mukava "Brother Bonding", ja kuulin E:n kertovan kavereilleen myöhemmin, kuinka kiva on, kun Pikku-O on kasvanut niin paljon viimeisen vuoden aikana.

Pikku-O:n kouluvuoden loppua
Pikku-O:n juniorivuoden viimeisiin kuuluivat mm. seniorien viimeinen päivä jättäen Pikku-O:n ikäiset parin viikon ajaksi koulun vanhimmiksi, sekä lopputestit siten, että mukaan mahtui tyhjiä päiviä. Maanantai 23.6. oli yhden loppumispäivää siirtäneen snow day:n johdosta viimeinen koulupäivä. 10 minuttia per aine käytiin sanomassa opettajille hyvää kesälomaa. Erillistä kevätjuhlaa ei tyypillisesti ole muille kuin valmistuville.

ACT-testi numero kaksi oli Brocktonissa 14. kesäkuuta. Lähdimme ajamaan klo 7 ja olimme paikalla hyvissä ajoin ennen klo 7.45 saapumisaikaa. Pikku-O oli hieman jännittynyt ja hiljainen autossa, mikä toki osittain selittyi myös hänelle aivan liian aikaisesta ajankohdasta. Pikku-O:n Brocktonin High Schoolin ovelle jätettyäni ajoin koulun suuren parkkialueen laidalle kasvot kohti pientä metsikköä, ja otin läppärini esiin. Kolmen tunnin ajan tein pitkälti yliajalle jäänyttä tiedostojeni järjestelyä. Koska Pikku-O oli sanonut, että testi kestää kolme tuntia, aloin klo 11.30 miettiä, että kohta tapaamme, ja ajoin lähemmäksi ovea odottamaan. Sain kuitenkin viestin vasta noin tunti myöhemmin:"Olen valmis", ja antamieni ohjeiden mukaisesti hän saapui autolle. Ajoimme Brocktonin keskustassa olleen mielenosoituksen ("No Kings") läpi lisääntyvässä ruuhkassa kotiin. 

ACT-tulos saapui puolitoista viikkoa myöhemmin: 33/36. Se oli paljon aiempaa parempi, ja jäänee hänen viimeisekseen. Englanninkieli oli odotetusti hänen suurin hankaluutensa; matematiikka ja luonnontieteet menivat oikein hyvin. Koska näin on, luulen, että menemme tällä nyt eteenpäin.

Pikku-O heräsi ACT-testin jälkeisenä päivänä valitellen voivansa huonosti. Kurjaa. Vain muutama viikko aiemmin, juuri ennen maratonia, hän oli myös kipeänä. Tämä huonovointisuus ei onneksi kestänyt kuin pari päivää. Saattoi olla väsymyskin kyseessä.

Sosiaalista menoa riitti Pikku-O:llakin. Erilaisia juhlia oli eripuolilla Newtonia erilaisilla kokoonpainoilla. Nathanin syntymäpäivät olivat Boxaroo:ssa. Sinne hän sai kyydin Nathanin perheeltä pyöräiltyään ensin hikihatussa heille. E usein huolehti kyydeistä. Yksiin juhliin vein hänet Westonin rajalle sillä lupauksella, että hän tulee yömyöhällä Nathanin kanssa takaisin. Olin jo mennyt nukkumaan, kun sain viestin:"Voisin ottaa kuudin kohta". Oli ollut niin kivaa, että Nathan oli lähtenyt hänelle liian aikaisin. Menin siis hakemaan. Hakureissu meni hieman haastavammaksi, sillä bensavalo syttyi jo kotona ja joka bensa-asema ei suinkaan ole auki klo 1 sunnuntaita vastaisena yönä.

Suomessa jo olevasta Iso-O:stakin kuului
Iso-O:n ensimmäinen työpäivä oli 10. kesäkuuta. Sain tuolloin viestin:"Menee ihan hyvin. Paitsi tää on vähän sketchy. Little bit of orjuus meininkiä". Soitin heti perään. Tilanne oli vielä kehittymässä ja Iso-O iloisella mielellä. Muutama päivä myöhemmin kuitenkin hän sattui soittamaan E:lle juuri sopivasti saapuessani töistä, ja kertoi meille molemmille syvällisemmin, miten oli mennyt. Kaikki suomalaiset työntekijät olivat jo poistuneet saarelta. Iso-O:n lisäksi työntekijöitä oli kaksi Kreikasta, yksi Ukrainasta ja yksi Puerto Ricosta - määrä on sittemmin vähentynyt tuostakin. Työtunteja oli epämääräinen, usein liian vähäinen määrä per päivä, tuntipalkalla vain aktiivituntien osalta, mutta saarelta ei saanut poistua, ja koko ajan sunnuntaita lukuunottamatta piti olla tavoitettavissa, ilman varallaolopalkkaa. Työtehtaviin kuului kaikkea tarjoilijana, tiskaajana, siivoajana ym toimimista. Hän mietti jättävänsä työn poikien Suomeen saapumisen aikaan, ja vaikka minua harmittaakin, että hänellä taas kävi näin huono säkä kesätöiden kanssa, olen samaa mieltä.

Iso-O:n kesasuunnitelmat kehittyivät siten, että hän saa viettää viikon yhdessä velipoikien kanssa mökillä ja osallistua sedän häihin. E:n lähtiessä armeijaan ja Pikku-O:n takaisin tännä, hän lähtee Ranskan kautta (*näkee E:n huonekaveri Ianin Pariisissa) Espanjaan kävelemään pyhiinvaellusreittiä ystävänsä Izzyn kanssa pariksi viikoksi. Sieltä hän saapuu Suomeen vielä siten, että ehtii Kalevan kisoihin, jos veli siellä juoksee, ja viettää lopun ajan Jyväskylän seudun serkkujaan tavaten - tai ainakin niin hän toivoo. Reipasta meininkiä. 

Pieniä suomenkielen kukkasia. Hän oli saanut viestin pikkuserkultaan sisältäen sanan "loparit". Hän joutui soittamaan minulle, jotta ymmärsi, mistä oli kyse ja miten siihen reagoida. Tämä menee samaan sarjaan kuin E:n ripariaikainen "läsnäolo", joka hänelle tarkoitti "läski", tai "sukupolvenvaihdos" muuttuen "sukupuolen vaihdokseksi".  

Kotona tapahtuu
Aiemmin mainittu rottaongelma ratkesi sillä, että autokatoksen roskat mahtuvat nyt aina niille varattuihin pönttöihin. Sen sijaan sisällä asunnossa vieraili hiiri. Kuulin rapinaa edellisenä iltana takan alueelta, mutta en nähnyt mitään. Seuraavana aamuna sohvalla istuessani kuulin rapinaa uudelleen, ja näin pienen, tumman otuksen vilahtavan olohuoneen puolelta E:n huoneeseen. E oli tuolloin onneksi Iso-O:n huoneessa nukkumassa (*se on hieman viileämpi hikisillä keleillä), mutta oma aamuni meni uusiksi. Hiirtä en enää tavannut - livahti jostain kolosta ulos - mutta laitoin hiirenloukkuja ja -karkotetta sen reitille. Niin harmillista! Olisin oikein mielelläni jättänyt jyrsijäongelman edelliseen kotiin! 

Viimeisenä poikien täälläolopäivänä minulla oli etäpäivä puoleen päivään saakka. E kävi pikaisesti tervehtimässä Purnellia ja kävi lenkillä. Pikku-O pelasi pitkän tauon jälkeen isolla tietokoneella Minecraftia. Matkalaukut he olivat pakanneet jo edellisenä päivänä ja jättäneet avoimina olohuoneen lattialle viimeistelyä varten. Puoli viiden aikaan pakkasimme auton ja ajoimme O'Hara's-ravintolaan tukevalle illalliselle. Sieltä lähdimme valtavan ruuhkan aikaan kohti Logania, johon saavuimme 20 minuuttia ennen boardingin alkua. Halasin molemmat monta kertaa parkkipaikalla ja yritin olla miettimättä pitkää tapaamistaukoa isomman kanssa. Hän poistui Bostonin seudulta ensimmäisen kerran yli 16 vuoteen näin pitkäksi ajaksi, ja palatessaan takaisin nokka suuntautuu maan pääkaupunkiin.

Nokka kohti uusia seikkailuja uuden aikakauden alussa.


Sunday, June 8, 2025

Porukka kotona pienenee

Iso-O:n jatkoi sosiaalista aktiivisuuttaan ja viimeiset kaveritapaamiset jatkuivat myöhäiseen maanantai-iltaan saakka. Hän haki koristelemansa keramiikkalautasen Brooklinesta, hoiti viimeisiä virallisia asioitaan joten kuten onnistuneesti ja aloitti pakkauksen lähtöpäivänään. Huone ei jäänyt siistiksi, eikä hän yhtään valmistautunut syksyn vaihtoonsa, mutta jokainen tyylillään.

O'Hara's:issa kävimme jälleen lähinnä siksi, että se on meille perinteinen, tärkeä paikka. Tietoa seuraavasta, juuri tällä porukalla käynnistä ei ole, mutta yritin olla sitä faktaa miettimättä. Söimme oikein tuhdisti, joskin Iso-O teki jälleen perinteisen, hänelle tyypillisen virheen ja söi jogurttia vain noin tunti ennen lähtöä sillä seurauksella, että poikien kolmen ruokalajin päivällisen sijaan hän söi vain yhden tonnikalaleivän. Harmittelin tätä siksikin, että lisäsyy ravintolakäyntiin oli hänen lähestyvä lentonsa - olisi ollut hyvä syödä tuhdisti etukäteen. Edelleen, jokainen tyylillään (*pyörittelee silmiään).

Suoraan ravintolasta Iso-O vietiin koko porukalla Loganille. Minä hyvästelin hänet autolla (Cell Phone Lot) vain pientä kurkunkuristusta tuntien, ja pojat menivät hänen mukanaan sisään terminaaliin. Siellä E oli hävinnyt vessaan, ja Pikku-O käytti tilanteen hyväkseen isosiskon kiusoittelulla. Hän oli tarttunut Iso-O:n laukkuun ja huutanut isoon ääneen:"Who are you?!? Why are you taking my bag?!?" Tilanne ei (*onneksi) eskaloitunut, ja molempia oli naurattanut. Iso-O sai laukkunsa tsekattua, halasi molemmat veljensä, ja lähti kohti turvatarkastusta soittaen meille vielä kotiin ajaessamme, että oli päässyt portille.

Seuraavana aamuna Iso-O herätti minut soittamalla Helsingin lentokentältä. OP-kortti ei ollut toiminut, kun hän ei muistanut sen pin-koodia. Niinpä junalipun ostaminen Helsingin lentokentältä Helsinkiin ei onnistunut. Ehdotin vr.fi-palvelun kautta pankkitunnuksilla ostamista sillä välin, kun itse kaivelen tietoa koodista. Koodi löytyi kuitenkin sen verran nopeasti, ettei pankkiyhteyttä tarvittu, ja hän pääsi jatkamaan matkaansa kohti Helsinkiä.

Helsingissä Iso-O pääsi serkkuni E:n luo yöksi ja oli tavannut samalla pikkuserkkunsakin. He olivat käyneet yhdessä syömässä, ja olivat kaikki iloisia tapaamisesta. Seuraavana päivänä Iso-O:lla oli englanninkielinen hygieniapassitesti, jonka hän läpäisi arvosanalla 39/40. Olin itsekin tehnyt harjoitustestin netissä ja todennut, että maalaisjärjellä pärjää, ja hän todisti sen oikeaksi - valmistautuminen jäi hänella kovin heppoiseksi (*lue, olemattomaksi).  Verokorttiasiakin järjestyi - hän sai lupauksen 0% aina 6000 euroon saakka.

E on yrittänyt löytää paikkaansa valmistumisen jälkeisessä maailmassa, ja on ollut paljon menossa niin täällä olevien opiskelukavereidensa (Fox koko kesän, Fitz käymässä ennen New Yorkiin muuttoaan, ja Purnell vielä ennenkuin jatkaa Duke-yliopistossa jatko-opiskelijana ja pitkänmatkan juoksijana) kuin koulukavereidensa Saylorin (joka on pian lähdössä Montanaan Zipline-oppaaksi) ja toisaalta Adelen ja Irlannista takaisin tulleen Talian kanssa. Hän kirjoitti pyynnöstä JKU:n lehteen jutun itsestään. Hänen oli myös tarkoitus mennä viisaudenhammasleikkaukseen, mutta aiemmin saadun hinta-arvion ($265) sijaan maksettavaa olisikin tullut yli $1700, joten pienen keskustelun ja puhelinsoiton jälkeen jätimme tässä vaiheessa väliin. E saa harkita armeijakandin hampaidenvetoa vähemmän mukavasti tai palaamme asiaan armeijan jälkeen paremmin asiaan valmistautuen.

Minulla oli Tufts Neurology-ohjelman viimeisen vuoden erikoistuvien valmistumisjuhla 5. kesäkuuta Newtonissa, Brae Burn Country Club:illa. Se oli minulle oikein sopiva paikka; ajomatkaan meni kokonaiset 8 minuuttia. On tärkeää, että menin, sillä kukaan muu stroke-erikoislääkäri ei ollut saanut itseään paikalle. Tapahtumassa oli ensin hengailua baarin äärellä, sitten syötiin hyvin, kuunneltiin puheita, ja huomioitiin jokainen erikoistuja erikseen. Lopuksi oli keveämpää ja vähemmän virallista. Tässä vaiheessa minä lähdin paikalta.

Heilutan valkoista lippua. Sain taas sakon DC:stä. Automaattikamerat eivät anna anteeksi mitään, vaikka olen viime käyntieni aikana ollut oikea itseänikin ärsyttävä, hieman nopeusrajoitusten alapuolella ajava granny driver. Tällä kertaa virhe oli laskun mukaan se, etten pysähtynyt Stop-merkin kohdalla. Olen eri mielta jopa kuvat nähtyäni, mutta en lähde valittamaan, ja maksoin jo pyydetyn $100. On tarpeeksi harmillista, että olen aktiivinen DC:n tiedostoissa kahden seuraavan vuoden ajan, kun melkein sain itseni sieltä pois (*toinen nopeussakkoni 'vanhenee' syyskuussa). 

Olen ollut hieman kipeänä. Sain saman taudin kuin Pikku-O:lla oli ennen maratonia. Erikoista sairastamisessa on ollut se, etten muista, milloin olin viimeksi. Porskutin talven läpi ilman mitään, vaikka sairaalalla oli viikkojen ajan melkein kriittinen tilanne influenssan, koronan ja RSV:n yhteishyökkäyksen johdosta, ja Pikku-O:llakin oli vaikka mitä. 

Hinnat ovat yleisesti nousemassa. T-Mobile nosti kännykkähintojaan pari kuukautta sitten (nyt neljä liittymää maksaa $155/kk, kun aiemmin se oli $140/kk), ja kotinetti/kaapeli on nousemassa $158/kk johonkin - varoitus tuli, mutta konkretiaa vielä odotan. Kotinetti/kaapeli asiaa toki voi justeerata pyytämällä tarjouspyyntöjä eri palveluntarjoajilta, mutta se on aina iso prosessi, mikä lannistaa jo etukäteen. 

Tämä viimeinen osio on vain juoksunörteille, lähinnä itselleni, sillä minulla tuli juuri neljä vuotta säännöllistä lenkkeilyä täyteen. Olen juossut viikottain >10 mailia (>16km) kesäkuusta 2021 lähtien. Alla eriteltyinä joitain matka-ja vauhtitietoja.
- Ensimmäisen vuoden aikana (2021-2022) vauhtini kasvoi selvästi ja kokonaisjuoksumääräni oli 610 mailia (982 km). Keväällä 2022 oli ensimmäinen South 5k, jossa pääsin maaliin vauhdilla 27:36 min. Pikku-O:n, tulloin vielä yläkoululaisen, tulos oli 24:04 min.
- Toisen vuoden (2022-2023) aikana vauhdinkasvu pysähtyi, mutta maileja kertyi kuitenkin 693 (1115 km). Southin 5k toukokuussa 2023 meni melko samalla vauhdilla 27:44 min. Freshman Pikku-O ylitti maaliviivan 20:29 min. Iso-O:kin oli tuolloin mukana ajalla 23:01 min.
- Kolmannen vuoden (2023-2024) aikana aloin hidastua ja laiskistua, ja vuosimailimääräni putosi tasolle 644 (1036 km). Southin 5k 2024-kilpailussa sain vielä samansorttisen ajan 28:10 min. Pikku-O:n aika oli 18:38 min.
- Neljäs vuosi (2024-2025) jatkui hitaana ja vasta viimeisen kahden kuukauden aikana lisäsin juoksumääräni siten, että päädyin edellisen vuoden vuosimailimäärään 644 (1036 km). Southin 5k ei mennyt hyvin, ajaksi tuli 29:35 min (sijoitus 161/302, naisten sarjassa 31/115, ja ikäryhmässä 5/20). Pikku-O:lla meni hyvin. Hän tuli koko kilpailun kolmanneksi ajalla 17:51 min. 
- Viides juoksuvuosi on nyt alkanut. Se alkoi sen verran hyvin menneellä puolimaratonilla, että toivon jatkavani juoksemista hieman suuremmilla viikkotavoitteella. Talvi, pimeys ja kylmyys voivat tuoda realismin eteeni, mutta siihen on vielä vähän aikaa

Saimme E:n armeija-asiota eteenpäin, Pikku-O valmistautuu jälleen uuteen ACT-testiin, ja minulla jatkuu arki. Palaamme.

Monday, June 2, 2025

Maritime Marathon 2025 ja siihen liittynyt minikesälomareissu Wisconsiniin

Koska kesälomareissu ei ole kaikille meille mahdollinen (*lue minä), ja koska aikakausi on E:n valmistumisen ja armeijaanmenon johdosta vaihtumassa, päädyin tekemään hieman kummallisen ratkaisun. Koska E kavereineen halusi kvalifioitua Boston Marathonille ensi keväänä ja koska siihen sopivia maratoneja ei alkukesästä ole siedettävän välimatkan päässä tarjolla, he ilmoittautuivat Wisconsinista löytyneeseen Maritime Marathon-tapahtumaan. Minä keksin, että voimme tehdä minireissun samaan paikkaan. Sillä kuka ei haluaisi mennä Wisconsiniin?!? (*heh heh).

E lähti Foxin kanssa Chicagon-lennolle torstaiaamuna 29.5. klo 4 saaden kyydin Iso-O:lta. Heitä vastassa oli Fitz siskonsa Mollyn kanssa. Matkalta he poimivat mukaan Fitzin tyttöystävän Sophian, ja ajoivat pitkälle pohjoiseen, Fitzin perheen kesämökille Fish Creek:in alueella olevaan Little Sweden Resort:iin, jossa he viettivät ajan ennen sunnuntain maratonia juosten, pelaten golfia(!) ja Shuffleboardia(!!!). Sprintteri Max tuli heidän seurakseen lauantaina. 

Meidän lentomme Chicagon välilaskun kanssa Milwaukee:n kaupunkiin lähti aikaisin lauantaiaamuna, ja menimme kentälle Uberilla. Lennot olivat mielenkiintoisia. Istuimme kaikki keskipenkeillä tuntemattomien välissä, tosin Iso-O sai siirryttyä ikkunapaikalle, kun juuri se penkki jäi tyhjäksi. Kaikki nukuimme. Pariin otteeseen näin Pikku-O:n nukkuvan syvässä unessa pitäen päätään vierustoverin olkapäällä. Vierustoveri, nuorehko mies, ei tästä ollut hätkähtänyt, ja Pikku-O oli asiasta onnellisen tietämätön. Toinen lento Chicagosta Milwaykeen kentälle oli aikataulun mukaisesti tunnin mittainen. Iso-O huomasi, että autolla olisi mennyt sama aika. Ja totta, pieni 12 istumarivin lentokone nousi ja melkein heti laskeutui herättäen kysymyksen sen mielekkyydestä. Täynnä se kyllä oli. Iso-O kysyi, miksi emme vuokranneet autoa Chicagosta, ja ajaneet suoraan sieltä, mutta kun olin saanut suoran paluulennon Milwaukeesta Bostoniin, oli autonvuokraaminen Milwaukeesta mielekkäämpää.

Olin saanut hyvin epämääräiset ohjeet nettivarauksen tehtyäni, mistä auton saa, mutta koska autonvuokraaminen on niin yleistä, olivat merkinnät lentoasemalla niin selviä, ettei eksyä voinut. Saimme käyttöömme yhdeksi vuoden rumimmiksi autoiksi äänestetyn (*Iso-O:n mukaan) Kia Soul-pikkuauton. Se toimi kuitenkin oikein hyvin tehtävässään vieden meidät Milwaukeesta Manitowokiin ja takaisin. Autonvuokraaminen kuuluu edelleen epämukavuusalueeseeni, mutta nyt jo useamman kokemuksella alan oppia siihen liittyvän infrastruktuurin vakuutuksineen, joita selvästi EI kannata varata netistä, vaan joko huolehtia oman autovakuutuksen kattavuudesta tai hommata tiskiltä.

Ajomatka Milwaukeesta kohti Manitowokia oli suoraan kohti pohjoista, tietä numero 43 pitkin, nähden Lake Michiganin (yksi Yhdysvaltain suurista järvistä) useaan otteeseen. Maisemat olivat lähinnä peltoja ja lehmiä, vaikkakin viimeksi mainittuja vähemmän kuin olisi olettanut johtuen ehkä siitä, että kesä on vasta alkamassa. Toisin sanoen, Wisconsinissa on paljon tilaa ihmisille asua.  Wisconsinin väkiluku on Suomen kokoluokkaa, alle 6 miljoonaa, ja suurin osa asuu kaupungeissa. Eniten Milwaukeessa, sitten pääkaupunki Madisonissa ja muissa kaupungeissa, kuten Green Bay ja Kenosha. Manitowocin väkiluku on noin 34000.

Menimme heti ensimmäisenä pikkukaupunkiin saavuttuamme Wisconsin Maritime Museum:in konferenssihuoneessa olleeseen maratoni-ilmoittautumiseen. Kävimme hakemassa maratonille ilmoittautuneiden Pikku-O:n, E:n ja kavereidensa Foxin ja Fitzin paketit numerolappuineen, rantapyyhkeineen ja muine pikkutavaroineen, sekä erikseen minun puolimaratonpakettini samoine tuotteineen. Tunnelma oli hyväntuulinen ja ilmoittautumisia vastaanottavat miehet kiinnostuneita niin eripuolilta Yhdysvaltoja (Massachusetts - me, Colorado - Fox ja Michigan - Fitz) heidän tapahtumaansa osallistumisen syistä.

Meillä kaikilla oli nälkä tuossa vaiheessa ja koska hotelliin ei vielä voinut mennä, lähdimme etsimään sopivaa lounaspaikkaa. Kiertelimme alueella, joka oli nähnyt parhaat päivänsä. Kävelimme ensin sisään pubiin, jossa Iso-O arvioitiin päästä varpaisiin poydissä olleiden keski-ikäisten miesten toimesta, ja seinillä oli sinisiä Yhdysvaltain lippuja, jotka viittaavat tietynlaiseen, itselle vieraaseen ideologiaan. Käännyimme aika nopeasti kannoiltamme, ja jatkoimme etsimistä. Eteemme osui Dali's Cafe, joka oli menossa kiinni tunnin sisään, mutta saimme hyvää palvelua ja vatsat liiankin täydeksi. Paikka oli siisti ja selvästi ulkomaalaistaustaisten hallussa keittiöstä kuuluneen itäeurooppalaisen kielen sekä tarjoilijan aksentin perusteella arvioituna.

Lounaan jälkeen meillä oli vielä noin tunti aikaa ennenkuin hotellille (The Inn on Maritime Bay) pääsi. Käytimme sen maraton-reittiä kävellen ja Lake Michigania ihaillen. Keli oli kaunis, mutta viileä, niinkuin ilmeisesti tähän aikaan vuodesta alueella on. Järvi on ihan hirveän iso. Vastarantaa ei näy. Kävimme muutamalla hiekkarannalla kävelymatkan varrella, ja tunnelma oli kuin valtameren rannalla. Sen verran kuitenkin alkoi väsyttää, että alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kävelyreitti maratonin alkuun (noin 4 km) ei houkuttanut, ja olimme hotellilla takaisin jo klo 16. Jonoa oli jonkinverran, sillä tiskillä oli vain yksi mies, joka verkkaisesti jonosta hermostumatta palveli jokaista erikseen. Pyysin meille mahdollisuuden myöhäisempään uloskirjautumiseen, ja sain sen aivan helposti.

Hotellihuoneessa oli tarkoitus vain piipahtaa, mutta molemmat Pikku-O ja Iso-O nukahtivat nopeasti. Pikku-O meni niin syvään uneen, ettei häntä saanut enää mihinkään. Iso-O sen sijaan heräsi, ja tilannetta yhdessä puidessamme (suunnitelma oli alunperin mennä hyvälle maratonia edeltävälle pastaillalliselle) päädyimme ruokakauppaan ja sieltä meille iltapalan hakien. Tämä toimi oikein hyvin, sillä lounas oli ollut aiottua raskaampi, vaikka toki kaikkia edeltävästi saatujen neuvojen vastainen.

Pienen iltapalan jälkeen Iso-O suunnitteli hotellilta näkyvälle majakalle (Manitowoc Breakwater Light) kävelyä. Pikku-O ei saanut itseään enää ylös, joten vain minä lähdin seuraksi. Majakalle pääsi pitkin pientä osittain rakennettua, osittain luonnon muodostamaa kaistaletta, joka samalla toimi aallonmurtajana. Saimme seuraksemme hieman harmillisesti kokonaisen High School luokan, joka tuhosi muutoin niin rauhanomaiseksi ja idylliseksi ajateltua käyntiä. Kuvia silti saimme niin majakasta kuin matkan varrelta isosta järvestä ja erilaisista lintukokoontumisista. Takaisin hotellille saavuimme auringon antaessa viimeisiä purppuraisia säteitään.

Yö meni yllättävän hyvin ilman suurempaa jännitystä. Heräsin itse jo klo 4.30 syömään aamupuuroa marjoilla ja banaanilla höystettynä ja juomaan kahvia. Maratoonari Pikku-O heräsi vasta klo 5.30, mutta söi silti hänkin. Iso-O kävi tsekkaamassa hotellin aamupalan, jonka hän totesi köyhäksi. Luulen, että hän meni väärään paikkaan, sillä hän oli löytänyt vain kahvia, vettä ja keksejä aulatilasta, mutta ei sillä ollut väliä; olimme varustautuneet hyvin, ja aikaa/mahdollisuutta aamupalalle ei oikeasti ollut kuin hänellä.

Maraton-päivä
Lähdimme hotellilta klo 6 ja tapasimme University of Wisconsinin Green Bay-Manitowok-kampusalueella E:n juoksukavereineen (Fox ja Fitz) sekä kannustusjoukkoineen (Molly, Sophia, Max, ja Fitzin vanhemmat) noin klo 6.30. Paikan ja järjestelyt nähtyään Fox, joka ehdotti kisaa muille pojille, totesi:"How is this event in the internet?" viitaten ihmismäärään, joka maratoneissa on tyypillisesti tuhansia/kymmeniätuhansia, ja nyt puhuttiin kokonaisuudessaan alle tuhannesta osallistujasta kaikkiin sarjoihin (maraton, puolimaraton, 5k ja viestijuoksu). 

Järjestäytyminen lähtöviivalle oli klo 6.45. Alkuun oli meitä kaikkia hämmentänyt, republikaanisenaattori Ron Johnsonin suosittama/määräämä(?) rukoushetki seuraten aina esitettävää ja siten hyvin tuttua Yhdysvaltain kansallislaulua. Tasan klo 7 kuului tööttäysääni, ja juoksijat lähtivät matkaan, E kavereineen eturivistä, mutta Pikku-O:kin vain muutama metri taaempaa. Iso-O lähti kannustusjoukkojen mukana reitin varrelle kannustamaan ja huolehtimaan mailien 8 ja 18 kohdalla valmiiksi tehtyjen elektrolyyttijuomien antamisesta pojille. Tämä tuntui minusta hyvältä, sillä häntä on aika paljon harmittanut se, ettei juokseminen onnistu polvikipujen johdosta, ja nyt hänellä oli mielekästä tekemistä koko ajalle.

Muiden jo lähdettyä, minä aloin hitaasti valmistautua omaan kisaani, puolimaratoniin. Järjestäyminen lähtöviivalle oli klo 7.15, ja samainen summeri lähetti meidät matkaan klo 7.30. Reitti oli edestakainen, puolet lyhyempi kuin maraton, pitkin Lake Michiganin rantamia. Seurasin oman ikäistäni äitiä, jonka nopeus oli minulle sopiva (hieman minun normaalia nopeampi), ja jonka perhe oli häntä - ja samalla minua - kannustamassa monessa kohdassa. Vaikka itse siis missasinkin kannustuksen omiltani aivan viimeisiä maileja lukuunottamatta, sain hyviä buustauksia niin hänen perheeltään kuin muiltakin reitin varrella olleilta. Läpsyjä tuli annettua moneen otteeseen eri ikäisille lapsille. Seuraamani äidin vauhti alkoi hiipua mailin 6 (noin 10 km) kohdalla ja yllätin itseni jatkamalla samalla vauhdilla eteenpäin valiten aina jonkun seurattavan. Jotkut juoksivat hirveän epätasaisesti ja menivät ohitseni ja taas taakseni jääden useaan otteeseen. Juomapisteitä oli paljon, isot mukit liian täynnä sekä vettä että Gatoradea, ja kun joka kerran huomasin juomisen hankaluuden vauhdissa sekä sen faktan, että neste ei mennyt mahasta eteenpäin jääden hölskymään, lakkasin ottamatta nesteitä jo noin 8 mailin kohdalla. Oma juoksuni meni hyvin 9 mailiin saakka. Sen jälkeen alkoi jalkateriin sattua, koko jalat tuntuivat raskailta, ja motivaatio alkoi loppua.

Noin kahden mailin päässä maalista näin Ftizin äidin, joka kannusti minua juuri ennenkuin kuulin ohi ajavasta autosta Iso-O:n riemukkaan kannustushuudon. Kun matkaa maaliin oli noin 1.5 mailia (2,5 km), takaani kuului ääni:"Go to the left, first marathoners are coming". Pian sen jälkeen kuului:"äiti, äiti, äiti!!", ja E juoksi ohitseni Foxin kanssa sellaisella askeleella kuin takana ei olisi jo ollut 25 mailia (40 km). Oma askeleeni keveni ja loppumatka sujui helpommin. Tai ei oikeasti, mutta motivaatio tuli takaisin siten, että loppusuoralla Iso-O:n, E:n ja poikien kannustamana otin jopa itselleni epätyypillisen loppukirin. Oma aikani, 2:08:11.2, oli paljon parempi kuin uskalsin toivoa. Minulla oli Plan A (sub 2:15), Plan B (sub 2:30) ja Plan C (Finish), ja tein paremmin. 

Poikien maaliintulo, jonka siis missasin, oli ollut hieno. E ja Fox tulivat loppusuoralle yhtä aikaa. Vain kaksi askelta ennen maalia Fox oli hidastanut, nostanut kätensä herrasmiesmäiseen asentoon, ja antanut E:n mennä maaliviivan yli ensin todeten jälkikäteen:"This was his race", viitaten siihen, että sekä hän että Fitz olivat kärsineet juoksun aikana oksentamisesta ja vaikka mistä, ja E oli vain edennyt suunnitelman mukaisesti. Fitz tuli maaliin 3 minuuttia poikien jälkeen ottamalla helposti kolmannen sijan kisassa, ja meni hänkin minun ohitseni noin minuutti ennen omaa maaliviivan ylitystäni. 

Pikku-O:lla oli ollut hankaluuksia pienen vessatauon jälkeen. Vaikka pysähdys oli ollut lyhyt, se oli lyönyt hänen jalkansa niin jumiin, että matka mailikohdan 18 jälkeen oli ollut melkoista tuskaa. Hän oli joutunut kävelemäänkin jonkin verran. Sitkeänä nuorena miehenä, ja koko kisan ainoana alaikäisenä poikana hän kuitenkin jatkoi loppuun saakka saaden upean buustauksen siskoltaan, joka juoksi hänen kanssaan viimeisen, noin puolen mailin (800-1000 m) matkan. Lisäbuustausta tuli maalialueella koko kannustusjoukolta kaikkien odottaessa häntä maaliin. Hänen aikansa oli oikein kelpoinen. Moni maratoniin valmistautuva ei saa sellaista aikaa, ja hän ei valmistautunut millään tavalla. 

Oheisen linkin takaa löytyvät meidän kaikkien tulokset. Hyvä me! Kaikkien sarjojen voittajat koko kisojen voittajien kanssa huomioitiin, joten E:n lisäksi Pikku-O:kin sai palkinnon. E:n voittoaika oli: 2:34:05.9, Pikku-O:n aika (sijoitus 67/231, miesten sarjassa 47/123, ja oman ikäisten sarjassa 1/1) oli 3:47:42.6, ja minun puolimaratoonini meni aikaan 2:08:11.2 (sijoitus 153/267, naisten sarjassa 64/146, ja oman ikäisteni joukossa 4/16).

Kuvien ottamisen ja fiilistelyn jälkeen kannustusjoukot lähtivät kohti kotejaan, tosin E ja Fox menivät Maxin luo Milwaukeen suihkuun ja syömään. Me menimme takaisin hotellille suihkuun ja syömään hieman ennenkuin lähdimme takaisin kohti Milwaukeeta mekin. Pikku-O oli aika kaikkensa antanut, eikä meinannut saada mitään syötyä tai juotua, mutta puolipakolla (*minä) sai jotain sisäänsä. Kun hän sitten nukkui melkein koko matkan autossa ja verensokeri lähti nousuun, hän oli jälleen täydessä iskussa. Minä jo olin hieman kyseenalaistanut omaa hyvää äitiyttäni, kun annoin hänen mennä juoksemaan tuollaisen matkan niin kepein valmisteluin. Hänen arvionsa maratonista oli alkuun hirveä nousten tasolle hmm, ehkä uudelleen, ja luulen, että muilta (=kaverit) saadut kannustusviestit tekevät kilpailusta suorastaan helpon.

Saimme auton palautettua lentokentälle, joka muutenkin oli pieni ja helppo navigoida. Ihmisiä kentällä oli aivan eri määrä kuin Bostonissa tai Chicagossa, ja kaikki sujui helposti. E ja Fox saapuivat hekin liian aikaisin portille, kun minkäänlaisia viiveitä ei tullut vastaan. Kone oli ihan täynnä, mutta sen verran pieni, että kapteeni ilmoitti meidän lähtevän 20 minuuttia etuajassa. Se tarkoitti, että olimme Bostonissakin liian aikaisin, ja jouduimme sitten odottamaan kentällä vapautuvaa porttia. 

Asemalta otimme taksin, ajoimme kaikki meille, ja pikaisen tavaroiden pudottamisen jälkeen E lähti Foxille Iso-O:n kyydittämä illanviettoon. Olivat siellä nostaneet maljat itselleen. Niin kuuluikin, sillä pojat varmistivat helposti sen, että Boston Marathon on heille mahdollinen ensi keväänä.

 

Juhlien jälkeen

Aika E:n valmistumisen jälkeen on ollut hektistä. Ulko-ovi on auennut ja sulkeutunut monta monituista kertaa milloin kenenkin toimesta ja ihan mihin aikaan vaan. Minä olin töissa päivittäin keskiviikon ja seuraavan viikon perjantain välisen ajan, välillä saaden kyydin töihin 'kaikki voittaa' lupauksella, että auto oli käytössä tyopäiväni aikaan. Autonavaimet aina löysin niille sovitulta paikalta aamuisin ja tankki oli tarpeeksi täynnä siten, että itse minun tarvinnut tankata moneen viikkoon.

Pikku-O:n asioita erikseen
Pikku-O:lla on viimeisen kuukauden aikana kaikenlaista poikkeavaa. E:n valmistumisviikolla hänellä oli myöhäisemmat koulupäivät 10. luokkalaisten matematiikan ja englannin MCAS-testien, ja tulevalla viikolla on sama edessä 9. luokkalaisten Fysiikan MCASS-testin johdosta. Hänellä itsellään ovat kaikki lopputentit edessään. Hän kertoi spontaanisti minulle, kuinka matematiikan opettaja oli huomioinut hänen lisääntyvän panostuksensa.

Pikku-O selvästi nauttii erityisesti Iso-O:n kotonaolemisesta. Isosisko otti hänet mukaansa vaateostoksille, ja hän sitten otti isosiskon katsomaan Southin Candicorn-esitystä, jossa Mia esiintyi. 

Iso-O:n asioita erikseen
Iso-O:n kaverit, Jack ja James, olivat meilla yön huonojen ja kylmien kelien aikaan. He viettivät ison osan ajasta Bostonissa, josta E heidät kävi illalla hakemassa, ja lähtivät seuraavana päivänä kohti Lenoxia, aivan Massachusettsin länsiosassa olevaa kuntaa, Jackin kotia. Kelit eivät suosineet sielläkään, mutta mukava oli reissu. Junamatka takaisin toki otti aikansa ja oli ehkä (*oma tulkintani) vaikuttamassa siihen, ettei hän lähtenyt vain muutama päivä myöhemmin kohti New Yorkin Albanya ja siellä olleita Georgetown-kaverin syntymäpäiviä.

Hirveästi hän on ollut menossa, vaikka kelit olivat viikon ajan ihan hirveät. Hän kävi mm. Blue Hillseillä vaeltamassa Benin kanssa, valmisteli ja esitti slide shownsa hiihtojoukkuekavereidensa kokoontumisessa, ja erityisesti Abbyä ja Mayaa, Soleilia ja Jasonia hän on nähnyt useisiin otteisiin. Bostonissa hän kävi tekemässä keramiikkalautasen Georgetownista tutun ystävänsä kanssa, ja iltaisin häntä ei juuri ole näkynyt.

Hoidettavia asioita minulla oli hänelle listalla. Olen tarttunut ohimeneviin hetkiin saadakseni niitä pois omalta kontoltani ja heittänyt hänelle pallon mm. torstaisen hygieniapassitestin osalta. Hänen verokorttiasiansa on jostain syystä jumiutunut, mutta pankkiasiat ja suunnitelmat ensi syksyä varten ovat (kai) jonkinlaisessa järjestyksessä.

E:n asioita erikseen
E on totutellut elämään valmistumisen jälkeen hitaasti järjestellen omia tavaroitaan paikoilleen. Tämä on melkoinen haaste, sillä hänen huoneensa on pieni. Tilaongelmaa toivottavasti tulee helpottamaan huoneeseen tilaamani, seinän mittainen hyllykkö rekkeineen, mutta sitä ennen tilanne on aika pursuava jopa tämän erittäin organisoituneen kaverin osalta.

E kävi hakemassa uutta ajokorttia ymmärtäen, että viisuminpäättymisen johdosta se ei ehkä onnistu. Hän kuitenkin sai vuoden pidennyksen kortilleen. Virkailija oli pahoitellut voimassaolon lyhyyttä ja E oli hymistellyt samankaltaisesti tietäen, että kortti on nyt voimassa vuoden pidempään kuin olisi sallittua. Pystyn nyt helposti pitämään E:n ajovakuutuksessa mukana, sillä jokainen vuosi voimassaolevaa vakuutusta vähentää sen kustannuksia nuorelle kuljettajille (6 vuotta menee ennenkuin normaalitasoinen).

Ennen seuraavassa postauksessa kommentoitua maratonia, hän kävi Foxin kanssa juoksemassa ja muutenkin päivittäin hengailemassa ottaen kertaalleen Adelenkin mukaan. Adelen kanssa hän on viettänyt muutenkin aikaa ja odottaa Taliaa takaisin Irlannista heidän kolmikkonsa yhteiseen hengailuun. Saylorin kanssa hän kävi rannalla, kun kelit viimein alkoivat parantua ja otti kuvia Iso-O:n kameralla Saylorista, kun UVM-valmistumisjuhla oli ollut niin sateinen.

Maratoniin valmistautuessaan kävi ilmeiseksi, ettei hänellä ole juuri tuollaiseen matkaan sopivia lenkkareita, ja hän mietti lainaavansa pikkuveljen kenkiä muistaen kuitenkin heti, että kengät ovat pikkuveljen käytössä samaan aikaan. Koska yksi entinen joukkuekaveri on töissa Heartbreak Hill Company:ssä, sai hän Foxin ja Fitzin kanssa itselleen todella viimeisen päälle maratonkengät 20% alennuksella. Kun hän oli lisäksi saanut käyttöönsä uuden Polar V3-kellon, ei valmistautuminen ollut ainakaan varusteista kiinni.

Lakikouluhakemustilanne on kehittynyt siten, että Stanfordilta saapui perinteinen kevyt kirje, jossa hänen valitsemattomaksi jäämistään pahoiteltiin monisanaisesti. BC:lle hän ilmoitti, ettei ole kiinnostunut varasijalle jäämisestä, UPenn ilmoitti varasijalta poistamisesta, ja Columbia vielä odotuttaa. Georgetownilta hän sai kutsun ryhmähaastatteluun epäsopivasti silloin, kun lennon oli oletettu laskeutuvan Chicagoon. Hän sai osallistumisensa siirrettyä seuraavalle päivälle, ja oli tehnyt sen Wisconsinin mökillä ollessaan. Ryhmähaastattelussa oli 6 osallistujaa ohjaajan lisäksi, ja he olivat saaneet yhdessä ratkaistavakseen 3 lakitapausta. Hänen mukaansa se oli mennyt hyvin. Tulos ei ole vielä tiedossa.

Yhteisiä juttuja
Koska kaikki sattuivat olemaan paikalla sunnuntaina ennen Memorial Day-vapaapäivää, menimme Hayward-perheen luokse illalliselle. Mukana meidän lisäksemme olivat Haywardsit miinus Australiassa oleva Martha ja plus Ettan puoliso, Tierney vanhempineen ja puolisoineen, Nicolsit poikineen, ja Mike ilman perhettään. Hauskaa oli ja meteliä riitti melkein klo 23 saakka, mikä päivystysiltanani oli ihan liian myöhään. Sain kuitenkin viettää melko rauhallisen yön vain kahden lyhyen puhelun katkaisemana. E istui "aikuisten" pöydässä ja oli hyväntuulinen, varsinkin kun hänen suunnittelemansa maraton innosti pöydän muut maraton-juoksijat, Colin, Bill ja Mike, antamaan hänelle kaikenlaisia ohjeita. 

Aiheutimme kammottavan ongelman valmistujaisjuhlien jälkeisen roskapaljouden johdosta. Rotta vieraili autokatoksessamme monena yönä siten, että vierailut sai videolle Iso-O kahdesti myöhään kotiin saapuessaan. Epämiellyttävää! Tilanne on nyt korjattu, joten rotta saa etsiä itselleen paremmat ruokailumahdollisuudet.

Juhlien vuoksi ulos viemäni sisäkukat paleltuivat ulkona, kun kelit olivat niin kylmiä melkein viikon ajan. Saa nähdä, toipuvatko. Harmillista, kun en ehkä olisi niitä kesäksi ulos vienyt ollenkaan, jos juhlia ei olisi ollut.

Uutiset ovat hengästyttäviä monella tavalla. Itseä eniten huolettava juuri nyt on Harvardin kaikkien ulkomaalaisten viisumien peruminen sekä kaikkien ulkomaalaisten opiskelijoiden viisumihaastattelujen jäädyttäminen. Ymmärrän, että olemme eri asemassa kuin opiskelijat Aasiasta, Afrikasta ja varsinkin Lähi-Idästä, mutta varmuutta mistään ei enää oikein ole. Surullista, että tähän on tultu.


Friday, May 30, 2025

E:n valmistuminen Boston Collegelta

E:n syntymäpäivä sattui samalle päivälle Boston Collegen 2025 Commencement-juhlan kanssa, 19. toukokuuta. Koska tämä oli E:n oma valmistumispäivä, juhlittavaa riitti. Päivä alkoi - tai oikeammin jatkui Senior Sunrise koko yön valvomisen jälkeen klo 7.45 eri ryhmien järjestäytymisillä eri puolille kampusaluetta. 44500 ihmismäärän vetävä  Alumni Stadion aukesi yleisölle klo 8. Me olimme paikalla ennen klo 9, ja saimme paikat hieman vinosti päälavaa kohti istuen upeassa auringonpaisteessa. Tämä oli kiva, sillä päivälle oli luvattu sadetta ja heti seuraavasta päivästä eteenpäin kelit muuttuivatkin ihan hirveän kylmiksi ja sateiseksi. Aikamoinen mäihä siis.

Klo 9.15 lähtien perinteisen amerikkalaisen valmistujaismusiikin siivittämänä tuhannet valmistuvat marssivat paikoilleen kentälle omien 'koulujensa' mukaisessa järjestyksessä. Juhla itse alkoi klo 10 ja sisälsi puheita, kunniatohtoreiden huomioimisen, pääpuheen pitäjän ja musiikkia. Noin klo 11.30 pääjuhla päättyi ja eri 'koulut' lähtivät jokaiselle osoitettuihin paikkoihin. Koska E:n Morissey College of Arts and Sciences on Boston Collegen isoin - valmistuneita siellä noin 1600 - jäimme me odottamaan samassa paikassa 30 minuuttia myöhemmin alkanutta todistustenjakoa. 

Todistustenjako oli hyvin organisoitu. Rivi kerrallaan valmistuvat menivät jonomuodostelmassa kohti päälavaa, jossa he saivat todistuksen käteensä vauhdilla 14 nuorta per minuutti. Aikaa meni silti todella paljon, ja itse asiassa lähdimme kotiin jo ennen tilaisuuden loppua missaten perinteisen hattujen heittämisen, sillä odotettavissa olivat E:n ja kavereiden valmistujaisjuhlat meillä.

Olin siis lupautunut tarjoamaan tilat E:lle, ja hänen viiden kaverinsa (Fox, Fitz, Max, Ian, ja Purnell) perheille. Meillä oli edeltävästi ollut äitien Zoom-meeting (E kritisoi, miksi vain äitien, mikä oli tietysti hyvä pointti), jossa olimme jakaneet vastuualueet. Meidän kontolle jäi tiloista huolehtiminen ja tarjoamisten (ruoat, juomat, kukat ym) koordinointi sekä varsinkin jälkikäteen melkoisen roskamäärän kanssa selviäminen. T saapui muutama päivä ennen juhlaa ja auttoi tilojen optimoinnissa mm. siten, että veimme kaikki huonekalut autotalliin ja haimme tilalle kirkolta kevyitä tuoleja. 

Oli hyvä, että saavuimme kotiin ajoissa. Juhlan oli tarkoitus alkaa klo 15, mutta ruoat oli tilattu klo 14. Alunperin oli sovittu, että yhden kaverin velipojat ja Iso-O ovat ruokia vastaanottamassa, mutta kävikin niin, että jo klo 13.30 paikalle saapui kaverin tädit perheineen ymmärtämättä, mihin olivat saapuneet. Tämä johti aavistuksen hassuun tilanteeseen, jossa me vielä järjestelimme, ja he jo aloittivat viinin juomisen - puhumattakaan tädin pötkähtämistä sängylle levähtämään. No, tilanteesta selvittiin naurulla, ja lisääntyvästi väkeä saapui paikalle. E, Fox ja Ian saapuivat viimeisinä, sillä heidän todistustenjakonsa jatkui pisimpään ja he menivät vielä hakemaan kaiken lopun asuntolastaan pois. 

Lopulta kaikki 58 ihmistä olivat saman katon alla nostamassa shampanja-laseja (siis oikeasti shampanja, sillä Ian on Ranskasta, ja pullot tulivat hänen vanhempiensa mukana). Jokainen poika tai perheen edustaja piti puheen. Ruokaa ja juomaa oli yllin kyllin. Mahduimme hyvin. Hyvä mieli jäi.

Juhlien jälkeisenä päivänä yritimme kokoontua kaikki brunssille klo 12 rääppiäisiä syömään, sillä samana päivänä Iso-O oli jo sopinut tapaamisen - ja yösijan - Georgetown kavereilleen Jackille ja Jamesille, ja joutui jättämään väliin ennen T:n lentoa suunnitellun ravintolapäivällisen O'Hara's:ssa. Brunssisuunnitelma ei oikein onnistunut, kun kaikki olivat vielä ihan umpiunessa.

T lähti melko suoraan O'Hara'sin jälkeen lennolle, ja meillä alkoi valmistumisen jälkeinen uusi todellisuus, kun kaikki opiskelijat olivat jälleen kotona.  Siitä ajasta lisää seuraavassa kirjoituksessa. E on nyt Boston College Alumnus. Aikamoista.

 

Opintojen loppupuristukset ja Iso-O:n lomanalun aikaan

Opinnot molemmissa College:issa ovat kevään - ja E:n osalta kokonaan - ohi. Viimeinen testipäivä tai papereiden palautuspäivä oli 10. toukokuuta lauantaina, joskin molemmilla viimeiset paperit lähtivat jo torstaina. Yritän itse navigoida sen faktan parissa, että E on kokonaan valmis ja Iso-O:kin jo puolessa välissä. Elämäni jatkaa muokkautumistaan. 

Pikku-O:n AP-testit (AP-Chem ja AP-US History) ovat myös molemmat ohi ja "menivät hyvin". Koulua sen sijaan hänellä jatkuu vielä kesäkuun lopulle ja kaikki lopputentit ja -paperit ovat edessä vasta selvästi kesäkuun puolella. SAT-tulos tuli - 1450. Ei huono, mutta ei riittävän hyvä vieläkään. Huoh! Yritin hänelle sanoa, että ei voi mennä samalla strategialla ja odottaa erilaista tulosta. ACT-testiin on vielä pari viikkoa aikaa. Toin hänelle sitä varten treenikirjan kirjastosta. Enää pitäisi avata se ja ruveta hommiin.

Pikku-O:n Westford Academy kisa oli keskiviikkona 7.toukokuuta. Hän ilmoitti minulle juoksevansa kisan treenivauhdilla ("as a work out") ja ettei keihäänheittoa ole ollenkaan, joten jätin menemättä. Westford on aika kaukana ja koska kyseessä oli päivystysviikkoni, ajattelin, ettei se ole vaivan arvoista. Hänet oli kuitenkin laitettu Varsity-kisaan, jossa hän sitten juoksi mailin omalla ennätyksellään 5:04.81 min ja tuli 13/23 maaliin. Harmitti tietysti, etten ollut mennyt.

Hänen viimeinen kilpailunsa, JV-DCL, oli Walthamissa 14. toukokuuta. Hän juoksi siellä mailin (5:06 min), kaksi mailia (10:59.5 min, oma ennätys) sekä heitti keihästä (yli 81" eli oma ennätys). Keli oli alkuun upea ja aika kului mukavasti Iso-O:n kanssa. Sitten meni pilveen ja kun sadan metrin juoksijoita oli taas ihan hirveästi, meinasi puhti loppua. Pakko oli jaksaa, sillä kahden mailin juoksu on aina yksi viimeisimmistä. Pikku-O oli iloisella mielellä, mitä on aina kiva todistaa. Ajoimme kaikki yhdessä kotiin.

Minun poissaolessani Pikku-O oli ajanut polkupyörällään kuoppaan ja kaatunut päänsä lyöden. Hän ajatteli saaneensa aivotärähdyksen. Koska olin poissa, hän oli ajatellut kertoa asiasta vasta, kun tulen kotiin. Muistutin, että nämä ovat asioita, joista kuuluu kertoa heti, olin poissa tai ei. Hän oli seuraavana päivänä ilmoittanut rehtorille kuopasta, ja reklamointi oli otettu niin tosissaan, että kuoppa oli peitetty Newtonin toimesta heti samana päivänä.

Pikku-O:n Junior Prom, Semi, oli 10. toukokuuta. E lainasi hänelle sinisen puvun ja ruskeat kengät sanoen tarvitsevansa ne takaisin hyvässä kunnossa. Muistutin isoveljeä minkälaisessa kunnossa hän itse palautti Pikku-O:n puvuntakin, mutta Pikku-O toki lupasi. Iso-O lähti häntä viemään ja otti kuvia kavereista ja Pikku-O:n seuralaisesta Miasta. Nuoret olivat sieltä menneet itse juhlapaikkaan, joka oli Marriot Hotel Newton, ja edelleen jatkoille yhden kavereista kotiin. Iso-O haki hänet sieltä keskellä yötä takaisin. Olin jo mennyt nukkumaan, kun kuulin oveni takaa teatterikuiskauksen:"Pitäisikö minun herättää äiti?" Koska ajattelin, että ko. toteamus tarkoittaa jotain hankaluutta, pomppasin pystyyn ja huusin, ettei tarvitse herättää, hereillä jo olen. Pikku-O tuli iloisena sisään huoneeseen, ja kertoi, että oli ollut kivaa. 

E:n opintouran loppuvaihe oli täynnä kaikenlaista opintojen ulkopuolista aktiviteettia. Niihin kuului mm. perinteinen joukkueesta seuraavaa kautta odottamaan suositeltujen (toisin sanoen ei tarpeeksi hyvien) juoksijapoikien sekä tänä vuonna erityisesti joukkueesta kokonaan pudotettujen leikkimielinen kisa ja hassut palkinnot. Palkinnot annetaan aina nuoremmille, ja ne ovat kiertopalkintoja. Niinpä E:n aiemmin saama "Paras juhlija"-palkinto meni eteenpäin seuraavalle samanhenkiselle.

E:n viimeinen paperi, ekonomian lopputyö, tuotti hänelle murhetta. Sain myöhään illalla tekstiviestiaallon, jossa hän manaili omaa aihevalintaansa ja sen mahdottomuutta hyvää arvosanaa varten. Hän oli kuitenkin väärässä. Hyvin se oli mennyt, sillä loppuarvosanaksi ko. aiheesta muodostui A.

E sai $200 shekin osallistuttuaan huippu-urheilijoiden tutkimuksiin Brigham and Women's-sairaalalla. Shekki saapui. E avasi sen isolla kädellä ja se repesi. Puhelimen pankki-appi ei sitä suostunut hyväksymään. Häntä harmitti aika paljon, sillä päivä oli muutenkin ollut pieniä vastoinkäymisiä täynnä. Hän totesi suomalaiseen tyyliin:"Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä". Asia oli ratkennut seuraavana päivänä teipin ja paremman valaistuksen avustuksella.

Nuoremmat opiskelijat poistuivat kampukselta ja senioriviikko alkoi. Se tarkoitti kaikenlaista aktiviteettia valmistuvan porukan kesken ympäri Bostonia. Viikko kruunautui ensin sunnuntaiseen Phi-Beta-Kappa-Honor Society:n jäseneksi ottamiseen sekä erityisesti valmistumispäivään maanantaina 19. toukokuuta, josta lisää seuraavassa postauksessa. Ensin mainittuun juhlatilaisuuteen pääsimme mukaan kaikki Pikku-O:ta lukuunottamatta, sillä hän jäi jälkeemme kiirehtiessämme Southin 5k-juoksusta etuajassa takaisin. 

Ennen opintojensa loppua E lainasi autoa ja törmäsi toiseen autoon. Mitään isoa ei ainakaan meidän autollemme käynyt, mutta harmittaa, sillä toisen kuljettajan vakuutusyhtiöltä tuli onnettomuusselvityspyyntö, ja toisaalta, jotkin vauriot voivat tulla ilmeisiksi vasta käytön jälkeen. Vähintäänkin omat vakuutusvuosikorvaukseni tulevat nousemaan jo muutenkin korkeista.

E:a ei valittu armeijan urheilukouluun, mikä oli sekä harmi että helpotus. Harmi siksi, että se olisi taannut hänelle jouhevamman mahdollisuuden treenaamiseen. Helpotus siksi, että urheilukoulun ajankohta on akateemisen vuoden kannalta hankala - alku- ja loppuajankohta lokakuussa vie kaksi opintovuotta. Mutta siis, hänellä alkaa armeija nyt heinäkuun alkupuolella. Hänet oli määrätty Säkylään, mutta hän sai hieman yllättäen siirron Tikkakoskella. Tikkakoski-siirtoa hän haki, sillä Jyväskylän Kenttäurheilijoilla on treenisopimus ko. paikan kanssa.

Perinteinen, pidempi ajoreissu itärannikkoa etelään alkoi päivystysviikkoni jälkeisenä perjantaina. Iso-O odotteli minua, kun ajoin 9. toukokuuta Newtonista Georgetowniin. Lähdin klo 6, ja olin Georgetownin porteilla klo 15.30. Siellä tapasin iloisen Iso-O:n. Hän toisteli moneen kertaan:"Kiitos, äiti, kun tulit hakemaan!!!" Auton pakkaus Iso-O:n valmiiksi jo kasaan keräämillä tavaroilla meni paljon jouhevammin kuin vuosi aiemmin, jolloin paikalle saavuttuani hän oli vasta poistanut kortit seinältä. Jätin auton kahden tunnin paikalle aivan Georgetownin porttien viereen ja menimme syömään päivällisen yliopiston ruokalaan. Tässä vaiheessa Iso-O ehdotti suoraan kotiin lähtemistä, mutta minä sanoin tarvitsevani yöunen. Kävimme hänen huoneessaan hakemassa viimeiset kollaasit ja pyyheliinat, ja Iso-O tapasi muutaman huoneeseen saapuneen kaverinsakin. Kompromissina heti-kotimatkan sijaan menimme hotellille nukkumaan/levähtämään siten, että ajomatkasta suurin osa olisi yöllä. Aloin lämmetä tälle ajatukselle, sillä yöaikaan New Yorkin läpiajaminen on aika eri juttu kuin lauantai-iltapäivänä, mikä meillä olisi ollut edessämme alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Ajatuksena oli lähteä ajamaan klo 1. Klo 21 Iso-O kuitenkin yhtäkkisesti pomppasi pystyyn ja huudahti:"äiti, laitoin kollaasit auton katolle!!!" Olimme lähtövalmiita 5 minuuttia myöhemmin. Molempia meitä harmitti - hotellille mennessämme olimme ajaneet monikaistaista tietä melkoista vauhtia - ja kuuntelin matkan ajan Iso-O:n voivottelua kollaasien kohtalosta; yksi niistä oli hänen ehdoton suosikkinsa. Ajoimme takaisin yliopiston vierelle, auton aiemmalle parkkipaikalle, ja lähdimme siitä hitaasti etenemään. Ei tarvinnut edetä pitkälle, kun Iso-O huudahti jotain nähdessään. Hän hyppäsi autonratista jättäen auton keskelle tietä, ja juoksi tien vierelle, josta hän löysi kaikki taideteoksensa melko hyvässä kunnossa. Helpotus oli käsinkosketeltavaa. No, olimme täyteen pakatussa autossa jo hotellilta poistuneina, joten looginen päätelmä oli lähteä kotia kohden. Iso-O ajoi koko matkan, vaikka ehdotin kuskin vaihtoa muutamaan otteeseen. Onneksi hän ei suostunut, sillä silmänräpäykseni alkoivat olla huomattavan pitkiä viimeisen kolmen tunnin aikana. Parin jaloittelu- ja tankkaustauon jälkeen saavuimme kotiin klo 6, tasan 24 tuntia oman lähtoni jälkeen. Matkaa meiltä Georgetownin porteille on 440 mailia eli 710 kilometriä, toisin sanoen autossa tuli istuttua 880 mailia (1420 km) ja 17,5 tuntia (9,5 tuntia + 8 tuntia). En suosittele.

Yhtälailla perinteisesti Iso-O:n kamat levisivät ympäriinsä ja huone näytti aivan mahdottomalta. Huoneensa sijaan hän siivosi autoni äitienpäivälahjanaan. Voiko tuollaiselle henkilölle olla vihainen? <3 Samaista äitienpäivää kävimme yhdessä kaikki (E:kin tuli mukaan, vaikka oli vielä kampuksella) O'Hara's:issa viettämässä. Viereisen pöydän äiti kääntyi meihinpäin ja kysyi:"What language are you talking?" ja jatkoi sitten:"Are you siblings?" Hän ei meinannut päästä yli siitä faktasta, että olin kolmikon äiti ja kysyi sitten varmistukseksi meidän kaikkien iätkin. Hassu tapahtuma varsinkin siksi, että minulta juuri kysymystulvaa edeltävästi EI ollut kysytty ajokorttia ikäni todistamiseksi olutta tilatessani.

Heti kotiinsaavuttuaan Iso-O pörräsi ympäriinsä Newtonin ystäviään tapaamassa, ja kävi ottamassa hienolla kamerallaan kuvia E:sta ja Ian:ista puvut päällään niin BC:n kampuksella kuin muuallakin Bostonissa. Hän kävi myös sekä hammaslääkärissa saaden kuulla, että hampaat ovat todella hyvässä kunnossa ja hienosti hoidetut. Ei ihme, sillä hän on meistä ainoa, joka käyttää hammaslankaa päivittäin ja pitää hammasmuotteja päällä öisin. Muutama päivä myöhemmin hänellä oli vuosittainen lääkärikäynti saaden lähetteitä jälleen ortopedille ja ihotautilääkärille, mutta molemmat taitavat jäädä tekemättä, kun minkäänlaista aktiviteettia niiden varaamiseksi ei ole tapahtunut.

Uusi paavi, Leo XIV valittiin 6. toukokuuta. Hän on Chicagossa syntynyt, Perussa 20 vuotta pappina, ja pari vuotta Vatikaanissa viettänyt 69-vuotias yhdysvaltalainen, mikä aiheutti täällä melkoisen mediamylläkän. Hänen molempia isoveljiään haastateltiin monen televisioyhtiön toimesta, ja molemmat antoivat pikkuveljestä veljesrakkaan kuvan. Villanova-yliopisto, josta hän aikoinaan valmistui, sai listoilleen aikamoisen alumnuksen. Molemmissa omien lasteni katolisissa yliopistoissa uuden paavin valinta oli toki huomioitu myös.

E:n valmistumisesta seuraavassa postauksessa. Ja sitä seuraavassa ajasta sen jälkeen. Palaamme.

Sunday, May 4, 2025

Opintoja ja vierailuja

Harvard kieltäytyi tekemästä muutoksia, joita Trumpin hallinto vaati, mikä johti itselle käsittämättömien rahasummien jäädyttämiseen ja uhkaukseen siitä, että IRS (paikallinen verottaja) poistaa yliopistolta verovapauden. Yliopistoa uhattiin myös ulkomaalaisten opiskelijoiden viisumien hyväksymättömyydellä. Aika pelottavaksi on elämä mennyt. Pyysin kaikkia lapsia laittamaan kuvat virallisista papereista google drivelle, jotta kulkevat koko ajan mukana.

Paavi Francis kuoli toisena pääsiäispäivänä. Uutisissa oli muutaman päivän ajan Trump-tauko.  Hautajaiset ovat ohi, ja uuden paavin valinta alkaa huomenna maanantaina 5. toukokuuta.

Pikku-O:n asioita
Pikku-O:n ACT-tulos oli 30/36. Ei huono, mutta samaa tasoa SAT-tuloksen kanssa, mikä tarkoittaa, ettei sillä ole asiaa hänen listansa yliopistoihin. Keskustelun jälkeen päädyimme uuteen yritykseen kesäkuussa. Tarvetta on sen verran muillakin, että saimme varattua sen Brocktonin High Schoolille. Samassa pikkukaupungissa kävimme pari vuotta sitten E:n kanssa hakemassa ajokortin. Alkaa tulla seutu tutuksi. Matkaa sinne on 45 kilometriä.

Hän kävi yrittämässä SAT-testiä uudelleen 3. toukokuuta Southilla. Meni taas "ihan hyvin", mikä voi tarkoittaa ihan mitä vain. AP-Chem ja AP-US History ovat edessä tulevalla viikolla.

Hänen kouluopintonsa ovat menneet hieman paremmin. "Trust the process"-mentaliteetti näkyi kolmannen jakson arvosanoissa joiltain osin.  Puhdas A tuli yllättäen englannista ja odotetusti biologiasta, A- tuli kemiasta ja historiasta, B+ tuli graafisesta suunnittelusta, B ranskasta, ja B- matematiikasta. Kaikki olivat joko samoja tai parempia kuin viimeksi. Process is ongoing.

Toinen ulkokauden kisa oli jälleen Southilla Acton Boxborough-koulua vastaan. Hän juoksi varsity mailin ajalla 5:18.46 min sijoittuen 9. sijalle 22 maaliinpäässeestä olematta tyytyväinen, ja heitti keihästa oman ennätyksensä 73'8" (22,45 m) kolmanneksi viimeiseksi sijoittuen. Kisa alkoi upeassa auringonpaisteessa, muuttui yhtäkkiä ukkossateeksi ajaen minut pois katsomosta, ja loppuen tauon jälkeen pilvisessä ja viilenevässä kelissä. Pikku-O soitti noin 2 tuntia lähtöni jälkeen minut takaisin koululle hakemaan itsensä ja polkupyöränsä, kun virtaa ei enää ollut.

Concord-Carlisle kisaan viikko myöhemmin hän jätti menemättä, koska hänen piti "valmistautua" SAT-testiin sekä yllä mainittuihin AP-testeihin.  Huoh! Valmistautuminen tarkoitti nukkumista.

Tufts-yliopistossa olimme käymässä 24. huhtikuuta. Herätin lomailevan Pikku-O:n klo 13, kun oma etäpäiväni oli ohi, ja lähdimme ajamaan kohti Somerville/Medford-pikkukaupunkien alueella olevaa yliopistoa. Parkkeeraus onnistui vierailupassin avulla yliopiston parkkihallissa, jota kiipesimme ylös aina sen 7. kerrokseen saakka. Sieltä löytyi Undergrad Admissions-toimisto. Ihmisiä oli paljon. Meidät kävelytettiin kampuksen läpi isohkoon luentosaliin, jossa oli ensin 45 minuutin mittainen esittelysessio. Sen jälkeen meidät jaettiin ryhmiin kampuskierrosta varten. Meidän ryhmänjohtajamme oli Filippiineiltä saapunut Freshman, joka energisesti esitteli meille opiskelu-, ruokala-, ja kaikenlaiset hauskanpitopaikat. Keli oli kesäisen lämmin ja aurinkoinen, ja toisin kuin pari vuotta sitten Iso-O:n kanssa, ylilentävät lentokoneet eivät häirinneet samalla tavalla. Vaikka yliopisto on lähellä kotia (*negatiivinen asia Pikku-O:n mielestä), se pysyy vielä Pikku-O:n lyhentyneellä listalla. Hän oli iloisella mielellä reissun jälkeen.

Pikku-O oli innokkaasti osallistumassa mielenterveyden parantamiseksi järjestetyssä haasteessa ("Ice bucket challenge", samanlainen kuin kymmenisen vuotta sitten levinnyt ALS-taudin tietoisuuden lisäämiseksi järjestetty kampanja). Siinä hän kaatoi ja hänen päälleen kaadettiin ämpärillinen jääkylmää vettä sekä kuvasi saman aktiviteetin kavereiden osalta. Hän oli aivan yli-innoissaan, ja haastoi siskonsakin, joka kuitenkin pikkuvelven pettymykseksi jätti haasteen väliin.

Pikku-O:lta tuli viesti:"Olen nathanilla. Et tarvii soittaa poliisit". Hän on käynyt muidenkin luona auttamassa ns. junior promposal-kuvaamisessa. Hän itse pyysi Mian kumppanikseen pukeutumalla siirtomaa-ajan mieheksi.

Pikku-O oli lomalla kiirastorstai-illasta lähtien viime viikonlopun yli. Minä toivoin, että hän olisi käyttänyt lomasta ison osan aikaa SAT-treenaukseen, mutta joudun toteamaan, että minun "iso osani" on hyvin erilainen hänen "ison osansa" kanssa. Lomaan kuului mm. hänen lastenhoitoperheensä kissojenhoitoa ($75/3 päivää), kavereiden kanssa hengailua erilaisissa aktiviteeteissa, ja kalliit treffit Museum of Fine Artsissa Mian kanssa. Hän oli vitsillä laittanut siskolle Venmo-pyynnön $20 kontribuutiosta, ja sisko oli tähän tarttunut. Että sellaista. Sunnuntaina hän meni kirjastoon - asia, mikä on hyvin epätyypillistä hänelle - mutta eihän hän sinne tietysti yksin mennytkään.

Pikku-O ei haastatteluista huolimatta tullut valituksi kesätöihin, minkä johdosta hän valitsi tulevansa Suomeen siten, että ehtii sekä mökille että sedän häihin. Hän haluaa tulla takaisin tähän suuntaan melko pian tuon jälkeen, kun kyseessä on viimeinen High School kesä. Tekemistä kesäksi kyllä riittää - hakuprosessi kannattaisi aloittaa siskon virheestä oppineena jo reippaasti ennen syyslukukauden alkua.

Saimme kutsuntapaperit valtakirjoineen ja lääkärintodistuksineen (täkäläinen todistus ja minun kirjoittamani suomalainen versio) lähtemään sekä sähköpostitse että postitse Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimistoon. Huomasin niitä yhdessä laatiessamme, että Pikku-O:n kirjeenkirjoittamistaidot, kirjekuoren oikeaoppinen täyttäminen ja varsinkin suomenkieli kaipaavat kaikki huomattavaa harjoitusta. Milloinkahan niille olisi aikaa? Ja varsinkin intoa.

Iso-O:n asioita
Iso-O oli New Jerseyssa pääsiäisen katolisen ystävänsä kotona. Reissu oli ollut mukavan rentouttava. Hän oli jopa ollut yön yli pelkkien vanhempien kanssa, sillä Izzy oli käynyt toisen ystävänsä juhlissa New Yorkissa. Häntä ei ollut harmittanut ollenkaan. "Olin tosi paljon ulkona ja luin kirjaa".

Iso-O soitti, koska polvi oli kipeanä aivan pienen juoksun jälkeen. Taas oli kyseessä hengenvaarallinen tilanne hänen mielessään. Muistutin, että hän on jo kahteen otteeseen käynyt polvien johdosta eri lääkäreissä, saanut ohjeet, joita hän ei ole noudattanut, joten kannattaisi ehkä aloittaa niistä.

Iso-O sai veronpalautuksensa, $220, ja laittoi siitä iloisen viestin. "Kahden viikon palkka".

Viimeiset paperit ja testit sekä omien opiskelijoiden papereiden arviointi ovat hänellä työn alla. Hän on soittanut jokseenkin päivittäen raportoidakseen tilanteen etenemistä tai etenemättömyyttä, mikä on tietysti tosi kiva. Ensi perjantaina näemme, kun ajan hänet hakemaan.

E:n asioita
E:n verenpaine on ollut useaan otteeseen koholla. Ei kiva. Aina se on palannut normaaliksi, joten omalääkäri ei ole ollut huolissaan. Minua harmittaa, kun kyseessä on niin nuori ihminen. Huonokuntoisuudesta ei häntä voi syyttää.

Hän sai ACC (Atlantic Coast Conference)-huomioonosoituksena ison seinätaulun, johon oli sisälle laitettu juoksupaita. E:a hieman harmitti, että paita oli kokoa L, minkä johdosta hän ei voi myöhemmin kertoa, että se oli hänen juoksupaitansa. Vähän hassulta se näyttää. Seinätaulun lisäksi hän sai tulevaa valmistumistaan varten valmiiksi jo valmistumistodistukselle niin ikään seinälle laitettavan kehyksen. Amerikan tyyliin isosti mennään. 

Law School-hakemukset eivät ole edenneet muuten kuin tiedolla, että hän on varalla Duke-yliopistoon ja priorisoidusti varalla Georgetowniin. Helsingin yliopiston jonkinlaiseen Law Masters-ohjelmaan häntä sen sijaan ei valittu. Sain viestin:"Lol I guess I really should've spent more than 5 min on the application". Niin.

E juoksi MIT:n Sean Collier Invitational-kilpailussa 10k ajalla 30:29.15 min, mikä on sekä hänen parhaansa että reippaasti alle Kalevan kisojen karsintarajan, ja jolla hän olisi tullut toiseksi viime vuoden Kalevan kisoissa. Hän oli MIT-kilpailun 6. nopein 22 maaliinpäässeestä. Olimme Pikku-O:n kanssa katsomassa. Oli ihana nähdä hänen oma ilonsa juoksun jälkeen. Olin itse pienessä tunnemyrskyssä - yksi aikakausi on päättymässä - kurkkua kuristi, kun näin juoksijapojat ennen kisaa ja kuulin E:n huutavan:"äiti!" ja heiluttavan iloisesti.

E:n juoksukello sanoi sopimuksen irti jo toisen kerran alle 4 vuoden sisään. Hän yritti saada sen korjautetuksi Polarilla, mutta eivät suostuneet. Niinpä hommasin hänelle uuden Polar V3-kellon tulevaksi syntymäpäivälahjaksi. Aiempi kesti hänellä 2+1,5 vuotta (tai siis 1,5 vuotta sitten, juuri ennen takuun umpeenmenoa, se piti laittaa korjattavaksi, ja nyt uudelleen). E tuli hakemaan Pikku-O:n kellon lainaksi, sillä hänen piti auttaa tyttöjen joukkueen juoksijoita oikeaan rytmiin.

E:n joukkue on ollut aikamoisessa myrskyssä. BC on isolla kädellä pienentämässä joukkuetta, ja on käyttänyt kaikenlaisia keinoja sen saavuttamiseksi. Pienikin rike - mikä tuon ikäisillä nuorilla miehillä usein helposti tapahtuu - nostaa tien pystyyn. Niin kävi E:n kaverille Purnell:illekin. Hän oli muutaman muun pojan kanssa keksinyt vaihtaa pukukopin nimitaulut 'hassuiksi'. Olivat erehtyneet hassuttelemaan ihon väreillä ja sukupuolisuuntautuneisuudella. Kun tämä tuli valmentajien tietoon, poistettiin pojat heti joukkueesta. Kurjaa erityisesti tämän kaverin kohdalla - neljä vuotta treenia, ja valmistuminen ilman joukkuehuomiota. Koska oma poikani voisi hyvin keksiä jotain vastaavaa 'hauskaa' (viittaus frontaalilohkojen kehittymiseen), koen äidillistä harmistuneisuutta minäkin. 

E sai viestin JKU:lta. Hän tulee edustamaan seuraa kesällä, jos se vain armeija-aikatauluihin sopii. Hän sai tehtäväkseen myös kirjoittaa pienen jutun JKU:n julkaisuun. Hän lupautui, mutta tiedän jo nyt, että kirjoitamme sen 'yhdessä'.

E:n viimeiset luennot olivat vapunpäivänä. Heillä oli räppäri-konsertti ensin, sitten oli tavoitteena kiertää kaikki neljän vuoden asuntolapaikat ja ottaa niissä nykyisten asukkaiden kanssa shotit. Newton-kampukselle menivät E ja Fox, mutta kun bussi oli niin täynnä, hän pyysi minua heittämään. Takaisin olivat päässeet bussilla, kiertäneet muutkin paikat, ja hauskaa oli ollut.

Viimeiset paperit ovat työn alla ja thesis (*paikallinen gradu) printtausta vaille valmis. Tulevalla viikolla kaiken pitäisi olla ohi. Paitsi senior week, jonka aikana senioreilla on kaikenlaista toimintaa nuorempien jo poistuttua kampukselta.

E miettii Foxin ja Fizin kanssa maratonin juoksemista kesäkuun alkupuolella joko Lake Placidissa tai Wisconsinissa. Jos aika on tarpeeksi hyvä (alle 2 tuntia 50 minuuttia), pääsee sitten seuraavan kevään Boston maratonille juoksemaan. Innostuin tästä hieman minäkin. Voi olla, että menemme jonkinlaisella kombinaatiolla mukaan joko katsomaan tai lyhyempää matkaa juoksemaan. Palaan tähän.

Lentoliput Suomeen lapsille löytyivät yllättävän edullisesti. No, suhteellisesti puhuttuna tietysti. Onkohan syynä se, että nykyisen epävarmuuden aikana vähentynyt matkustaminen on lisännyt kilpailua lentoyhtiöiden välillä?

Minuun ja kotiin liittyvää
Juoksin yhden sunnuntailenkkini aikaan puolimaratonin. Aika ei edelleenkään päätä huimaa, mutta pidän voittona sitä, että jaksan ko. matkan juosta ilman taukoja. Ihan hirveästi pidempään en kyllä pääsisi, joten maratonista minun on turha haaveilla.  

UMASS lähetti viestin - ylennysarviot aloitetaan uudelleen. Associate Professor-hakemukseni siis etenee. Olen tosi huojentunut. Edelleen, en tittelin johdosta, vaan siksi, että tarvitsen kaiken tuen nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä. Muutamana yönä olin tästäkin huolehtinut. Nyt ei siis tarvitse.

Laitoin lämmityksen pois päältä 28. huhtikuuta lämpimien kelien johdosta. Voi olla, että tulee takapakkia kohta, mutta Pikku-O on vakuuttunut, että pärjäämme muutaman kylmän päivän läpi ilman öljykattilan uudelleen käynnistämistä. Käytin öljyyn noin $2500 vuoden lämmityksen varmistamiseksi. Yhyy! 

V:n reissun aikaan
V-serkku saapui viikko sitten perjantai-iltana. Aikaerorasituksesta huolimatta söimme illallisen ja kävimme pienellä kävelyllä lähiympäristössä.

Lauantaina lähdimme Bagel-aamupalan jälkeen Wrenthamin Outlet-myymälöihin, joissa en ole kertaakaan aiemmin käynyt, enkä ehkä tule uudelleen menemään. Sieltä ajoimme Chestnut Hill-myymälöiden kautta kotiin hampurilaisille. Pienen huilauksen jälkeen menimme juoksemaan, vaikka olin minua huomattavasti nopeammalle serkulleni sanonut, etten pysy matkassa. E tuli vastaan, kun ohitimme BC:n lähellä metropysäkkiä. Illalla menimme O'Hara's-ravintolaan syömään.

Sunnuntaina aamusta E saapui, Pikku-O herätettiin, ja yhdessä söimme hyvän aamupalan. Lähdimme siitä sitten New Balance-liikkeen kautta Harvardille, jossa piipahdimme museossa ja läheisessä kahvilassa. Minulla oli tiedossani Bill:in (Tierneyn isä) järjestämä Bostonin padot-kierros, johon V tuli mukaan. Mukana olivat Kia, Colin, Martha, Julia, Mike, ja Haywardsien naapuri Becka. Puolentoista tunnin esittelyn jälkeen menimme Nightshift Breweryn myöhäiselle lounaalle. Sen jälkeen heitin V:n hotellille Back Bay:hin, ja ajoin takaisin kotiin.

V vietti viikon MIT:lla opinnoissaan. Kelit näyttäytyivät varsin vaihtelevan kuvan Bostonista, mikä on tyypillistä tähän aikaan vuodesta. Lämpötila saattaa vaihtua kymmenillä asteilla päivän välein. Takaisin Suomeen V lähti eilen.


Thursday, April 17, 2025

AAN 2025 San Diegossa

Tämän vuoden AAN (American Academy of Neurology)-kongressi oli San Diegossa aivan Meksikon rajalla. Lähdin Loganille melko suoraan E:n esityksen jälkeen Uberilla, jonka kanssa jouduin perjantai-iltapäiväruuhkaan. Olin kuitenkin perillä hyvissä ajoin ja koska otin itselleni tyypillisesti mukaani vain käsimatkatavarat, pääsin portille jouhevasti. Alaska Airlinesin lento oli aivan täynnä. Yritin nukkua, mutta ei siitä oikein mitään tullut ja koska keli oli pilvinen, en päässyt aiempien Yhdysvaltain ylilentojen tapaan edes maisemia ihailemaan. 

Aikaero itärannikon ja länsirannikon välillä on 3 tuntia, joten iltaa vielä riitti, vaikka lento Bostonista lähtikin vasta klo 17. San Diegon lentokentän ympärillä oli rakennustyömaa, ja ruuhka sen mukainen. Taksi-ja uber-jonot olivat pitkiä. Sain viimein alleni oman taksin, joka vei minut hotellilleni. Kun maksunaika tuli, harmistui kuljettaja aika paljon, kun kerroin, ettei minulla ollut käteistä tarpeeksi mukanani. Olisi tainnut mennä matka pimeänä, jos olisi ollut.

Hotellini (Kasa Little Italy San Diego) oli mielenkiintoinen kokemus. Aulassa ei ollut ketään, kommunikointi tapahtui virtuaalisesti ja ovet avautuivat koodeilla. Käytössäni oli studioasunto, johon olisi helposti mahtunut muitakin. Itse asiassa olin varannut sen juuri tuolla ajatuksella, kun mietin, josko olisin jonkun kombinaation lapsistani saanut mukaani. Pikku-O hauskasti oli hieman loukkaantunut, kun hän ymmärsi minun lähtevän itsekseni, sillä hän ajatteli konferenssin olevan jälleen kevätloman aikaan, ja ihmetteli, kun en hänelle ensisijaisesti sänkypaikkaa luvannut.

Aikaero oli hyödyksi konferenssin kannalta. Olin joka aamu konferenssikeskuksessa (San Diego Convention Center) aamupalalla ennen klo 7 ja luennolla sen alkaessa tuohon aikaan. Ensimmäisenä päivänä kävelin, mutta muina päivinä hyppäsin tarjottuun bussiin, joka sattui lähtemään aivan hotellini ulko-oven edestä, vaikka oma hotellini ei edes kuulunut AAN:n virallisiin majoitusvaihtoehtoihin.

Osallistuin jälleen kaikkiin muihin paitsi aivohalvauksia koskeviin opintokokonaisuuksiin. Päivittäisten kaikille tarkoitettujen pääesitysten lisäksi kävin kuuntelemassa dementiaan, neuro-oftalmologiaan, tekoälyyn, liikehäiriöihin, sairauksien koodaukseen, opioidien väärinkäyttöön, palliatiiviseen hoitoon, Long-Covid:iin, neurologian filmihistoriaan, selkäytimen kuvantamiseen, ALS:iin, aivokasvaimiin, unihäiriöihin, kortikaalisiin näköongelmiin ja neuroreumatologiaan liittyviä esityksiä. Viimeisenä päivänä alkoi olla aivokapasiteetti käytettynä. Tarpeellisen määrän CME (Continuing Medical Education)-pisteitä lisenssini säilyttämiseksi sain täyttämällä jokaisesta arviolomakkeen konferenssin App:in kautta.

Konferenssi on aina myös sosiaalinen tapahtuma. Menin itsekseni luennolta toiselle, mutta tapasin niiden välillä ja lounasaikaan tuttujani ja ystäviäni eri puolilta maailmaa. Suomestakin olivat paikalla Lauri ja Helena, joiden kanssa sain viettää monta mukavaa ja arvokasta hetkeä. UMASS-mentorini Nils Henninger oli hänkin yllättäen paikalla. Yllättäen siksi, että hän on niin tutkimus-ja aivohalvausorientoitunut, että yleisneurologinen konferenssi ei häntä normaalisti kiinnosta. Selityksenä oli sitten tietysti se, että hän moderoi yhden aivohalvaussession. Mielenkiintoista oli hänen kanssaan jutella käynnissä olevasta tutkimustyöhön ja yliopistoihin kohdistuvasta hyökkäyksestä. Hän oli varsin pessimistinen tieteen tulevaisuudesta ylipäänsä Yhdysvalloissa.

AAN järjesti illanvieton vuokraamalla alueen ja ravintolat San Diegon historiallisesta Gaslamp-alueesta. Nolona tunnustan, että jätin väliin. Olin tehnyt sen virheen, että menin luentojen ja juhlan välillä hotellille ja sieltä juoksemaan, ja en sitten saanut lähdetyksi. Tästä oppineena huolehdin, etten tehnyt samaa virhettä ennen Tufts Neurology-ohjelman isännöimää ravintolailtaa The Blind Burro-ravintolassa. Ajattelin, että ilta oli tarkoitettu nykyisille ja jo valmistuneille erikoistujille, mutta huomasin aika nopeasti, että paikallaoloni oli ko. henkilöille tärkeää. Tunsin siis oloni oikein tervetulleeksi. Tarjolla oli niin juomia kuin kunnon illallinenkin. Hyvä mieli jäi.

Parina päivänä kävin juoksemassa. Ensin menin Balboa Park:iin, jossa on erilaisia, toisistaan poikkeavia paikkoja ja aktiviteetteja. Minä en meinannut päästä yli siitä faktasta, että maasta kasvoi palmujen lisäksi erilaisia minua isompia kaktuksia. Jouduin pysähtymään useita kertoja kuvia ottamaan. Toinen lenkkini oli pitkin San Diegon monen mailin mittaista rantabulevardia pohjoiseen. Samaa bulevardia pitkin kävelin päivittäin konferenssikeskukselta hotellille. Aivan upea se oli. 

Konferenssi päättyi keskiviikkona täyden päivän jälkeen. Lähdin viimeiseltä luennolta hieman kesken, kun ulkona oli upea keli ja huomasin, etten enää kuunnellut. Lentokentälle oli matkaa vain 3 mailia (5 km) ja matka sinne oli rantabulevardia pitkin. Koska minulla oli aikaa, lähdin hitaasti kävelemään ottaen upean auringonpaisteen ja merinäkymän sekä ihmeelliset kasvit täysin palkein sisälleni ja melkein huomaamattani olin lentokentän vieressä. Siihen se sitten töppäsi. Alueelle ei ollut mitään asiaa ilman autoa. Jouduin siis tilaamaan Uberin noin 200 metrin matkaa varten. Hintaa kyydille tuli saman verran kuin keskustasta. 

Jetblue-lento oli myös täynnä. Se oli ns. "red eye flight" eli lähti illalla ja oli perillä aamulla, menettäen kolme tuntia aikaeron johdosta. Loganille saavuimme ennen klo 5 aamulla. Taksin sain jouhevasti ja pääsin kotiin, jossa en mennyt nukkumaan vaan hitaan aamuvalmistumisen jälkeen avasin työkoneeni etäpäivää varten. En suosittele.

Hyvä mieli jäi reissusta. Nykyisen kaaoksen keskellä on kiva, kun jotkin asiat tuntuvat normaaleilta.